Azjatycki Stir Fry z Garden Gourmet® wegańskimi filecikami i orzechami nerkowca

  • Czas przygotowania
    30 min
  • Poziom trudności
    średni
  • Liczba porcji
    10

Zachwyć się azjatykim stir-fry'em wykorzystująć wegańskie fileciki GARDEN GOURMET i przekonaj się do kuchni azjatyckiej w wersji roślinnej!

Składniki
  • Garden Gourmet® Wegańskie Fileciki 800g
  • Olej słonecznikowy 40 ml
  • Młoda kapusta 400g
  • Czerwona papryka 250g
  • Czerwona cebula 150g
  • Winiary® Bulion Warzywny odpowiedni dla wegetarian 35g
  • Olej sezamowy 10ml
Sos Stir-fry:
  • CHEF® Redukcja Czerwonego Wina i Wina Porto w paście 30ml
  • CHEF® Przyprawa w Paście z Czarnym Czosnkiem 30ml
  • Sos sojowy słodki 30ml
  • Sos sojowy jasny 30ml
  • Starty imbir 20g
Dodatki:
  • Cebula dymka 100g
  • Czerwona papryczka chili 20g
  • Prażone orzechy nerkowca 50g
Sposób przygotowania
  • 1
    Zagotować 1,5l wody i dodać Winiary® Bulion Warzywny odpowiedni dla wegetarian, zamrożone Garden Gourmet® Wegańskie Fileciki i gotować przez około 5 min.
  • 2
    Dokładnie odsączyć i ostudzić. Dodać olej sezamowy. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na godzinę.
  • 3
    Przygotować i pokroić wszystkie warzywa w podobnej wielkości kawałki, aby równomiernie się ugotowały.
  • 4
    Cebulę dymkę i chili pokroić w Julienne (na długie, cienkie i równe słupki) i włożyć do wody z lodem. Warzywa powinny pozostać tam, aż do momentu podania.
  • 5
    Połączyć CHEF® Redukcję Czerwonego Wina i Wina Porto w paście, CHEF® Przyprawę w Paście z Czarnym Czosnkiem, sosy sojowe (słodki i jasny) oraz imbir.
  • 6
    W gorącym woku rozgrzać olej, dodać Garden Gourmet® Wegańskie Fileciki oraz przygotowane warzywa w następującej kolejności: najpierw paprykę, potem cebulę i na końcu kapustę. Smaż całość przez około 1-2 minuty.
  • 7
    Zdeglasować podsmażoną potrawę przygotowanym sosem i zredukować do glazury.
  • 8
    Wyłożyć danie na talerz. Na koniec posypać czerwonym chili, cebulą dymką oraz prażonymi orzechami nerkowca.

Wskazówki szefa kuchni:   

  • Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. 
  • Podawać z sosem Thai Nam Jim i świeżą kolendrą.