Dip z anchois lub z tuńczyka

Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
  • WINIARY Sos czosnkowy 200 g
  • Śmietanka 30% 80 ml
  • Listki świeżej bazylii 50 g
  • Filety anchois 500 g (odcedzone z oleju)
  • Tuńczyk w oleju 500 g (odcedzony z oleju)
  • Ser parmezan 100 g
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 70 ml
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Filety anchois kroimy drobno lub odcedzonego z nadmiaru oleju tuńczyka kruszymy na drobne kawałki.
  • 2
    Parmezan ścieramy na tarce o „drobnym oczku”.
  • 3
    Listki bazylii kroimy w bardzo cienkie paseczki.
  • 4
    Pokrojone filety anchois lub pokruszonego tuńczyka mieszamy z Sosem czosnkowym WINIARY, po czym wlewamy oliwę z oliwek i po dokładnym wymieszaniu wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy.
  • 5
    W trakcie mieszania wsypujemy starty parmezan, pokrojone drobno listki świeżej bazylii, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • 6
    Tak przygotowany dip podajemy do wszelkiego rodzaju dań z gotowanego i pieczonego drobiu oraz wędlin drobiowych. Dip ten znakomicie pasuje do świeżych warzyw i sałat.