Comber z sarny w zielonej kapuście
Odkryj propozycję na danie z dziczyzny autorstwa szefa kuchni Jerzego Pasikowskiego. Comber z sarny to jedno ze szlachetnych mięs dziczyzny, charakteryzujące się kruchością i delikatnym smakiem. Wypróbuj przepis na Comber z sarny w zielonej kapuście. Poniższa receptura zawiera 4 porcje.
Składniki
- comber z sarny b/k 500 g
- tymianek świeży ½ pęczka
- owoc jałowca 16-20 ziarenek
- liść laurowy 8 sztuk
- tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
- sól i pieprz czarny mielony
- marchew 1 mała sztuka
- cebula 1 sztuka
- wino białe typu chardonnay 80 ml
- CHEF Demi Glace w płynie 500 ml
- tłuszcz THOMY Combiflex 15 ml
- masło 30 g
- sól i pieprz czarny mielony
- filet z kurczaka 150 g
- jajko kurze 1 sztuka
- śmietanka 30% 100 ml
- sól i biały pieprz mielony
- kapusta zielona (włoska) 4 duże liście
- tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
Sposób przygotowania
-
1Comber z sarny luzuj z błon. Wyluzowane okrawki pozostaw w lodówce, a comber natrzyj utartym w moździerzu lub zmiksowanym owocem jałowca z liściem laurowym i tymiankiem. Comber skrop suto tłuszczem THOMY Combiflex i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie zdejmij nadmiar marynaty, dopraw solą i pieprzem i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor razem z okrawkami z luzowania.
-
2Podsmażony comber zdejmij z patelni a do okrawek z luzowania dodaj pokrojoną w dowolny sposób marchew i cebulę, a po zeszkleniu wlej wino i po odparowaniu minimum 1/3 objętości dolej CHEF Demi Glace w płynie i gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości.
-
3Sos przecedź przez stalowe sitko, „podnieś” na maśle (wkręcamy/mieszamy miękki kawałek masła w gorącym sosie) i doprawiamy solą oraz pieprzem.
-
4Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w malakserze dodając w trakcie mieszania sól oraz pieprz po czym dodaj jajko a na koniec śmietankę.
-
5Uwaga! – zmiksowany kurczak musi posiadać jednolitą konsystencję zbliżoną do musu.
-
6Liście kapusty zielonej sparz w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty na wolnym ogniu.
-
7Po sparzeniu i przestudzeniu z liści wykrój „grube nerwy”.
-
8Rozłożone na desce liście posmaruj bardzo „cienko” tłuszczem THOMY Combiflex.
-
9Na liściach rozprowadź farsz drobiowy i ułóż kawałek podsmażonego combra sarniego.
-
10Całość zwiń w rulon (miejsce zawinięcia ułóż spodem na GN lub całość zawiń w folię aluminiową).
-
11Gotuj w piecu konwekcyjno-parowym przez około 10 minut.
-
12Ruloniki pokrój w grube plastry i podaj z plackami ziemniaczanymi, warzywami saute oraz sosem.