Bao z pikantną szarpaną wieprzowiną, marynowaną kalarepka i kolendrą
Przepis na smakowite bao z pikantną szarpaną wieprzowiną, marynowaną kalarepką i kolendrą. Wykorzystaj CHEF przyprawę w paście, by nadać daniu wyjątkowy smak.
Składniki
- BAO (bułeczki) 10 szt.
- Sos WINIARY Burgerowy 300 g
- Papryczka chilli czerwona 1-2 szt.
- Karkówka b/k 1500 g
- CHEF® przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 70 g
- CHEF® przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 150 ml
- Marchewka 200 g
- Kalarepka 200 g
- Ocet ryżowy 250 ml
- Cukier trzcinowy 20 g
- Kolendra świeża ½ pęczka
- Sól
Sposób przygotowania
-
1Obraną marchewkę i kalarepkę pokroić w julienne, a następnie zalać wrzącym octem ryżowym wymieszanym z cukrem trzcinowym. Zamarynowane warzywa pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2-3 godziny.
-
2Karkówkę posolić i natrzeć CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem i CHEF® przyprawą w paście z czarnym czosnkiem oraz mocno skropić tłuszczem THOMY Combiflex. Tak zamarynowaną karkówkę pozostawić w lodówce na około 8-10 godzin.
-
3Zamarynowane mięso piec w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia z parowaniem nagrzanym do temperatury 135°C oraz wbitą w mięso sondą ustawioną na temperaturę 90°C.
-
4Upieczony i miękki kawałek mięsa poszarpać widelcem, a następnie po przestudzeniu wymieszać z 1/3 Sosu WINIARY burgerowego i drobno pokrojoną papryczką chilli.
-
5Ciepłą bułkę BAO przekroić w poprzek, na jej dolną część wyłożyć szarpaną wieprzowinę na którą nałożyć odcedzone z octu warzywa wymieszane wraz z listkami świeżej kolendry.
-
6Całość przykryć drugą, górną częścią parzonej bułki i podawać z WINIARY sosem burgerowym.