Roast beef bowl z czarnym ryżem

autorem przepisu jest Adam Ciupka
Składniki
  • 100 g gotowanego czarnego ryżu
  • 100 g roastbeefu
  • 50 g ogórka
  • 50 g buraka Chioggia
  • 50 g sałaty dębowej
  • ¼ szt. awokado
  • 1 szt. papryki czerwonej (wcześniej upieczonej)
  • 1 łyżka Musztardy WINIARY
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • Świeże zioła
  • Owoc granatu
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z limonki
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
  • 2
    Roastbeef usmażyć na patelni bez dodatku oleju po 4-5 min. z każdej strony i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w cienkie plasterki.
  • 3
    Z ogórka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Buraka pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem.
  • 4
    Następnie przygotować dressing. Upieczoną wcześniej paprykę obrać ze skóry oraz oczyścić z nasion. Zblendować wraz z jedną łyżką Musztardy WINIARY, sokiem z limonki, ząbkiem czosnku, łyżką miodu i oliwą z oliwek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 5
    Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu tak, aby były dobrze widoczne. Na wierzch wyłożyć dressing i udekorować świeżymi ziołami.