Orientalny Wrap & Roll

Przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w ramach programu NESTLÉ for Healthier Kids.

Składniki
  • Papier ryżowy do sajgonek 10szt.
  • Marchew, obrana i pokrojona w julienne (1 szt.) 150g
  • Ogórek bez pestek, ze skórką pokrojony w julienne (1 szt.) 150g
  • Czerwona papryka pokrojona w julienne (1 szt.) 100g
  • Zielone jabłko bez skórki, bez gniazd nasiennych pokrojone w julienne (1 szt.) 150g
  • Liście świeżego szpinaku 30g
  • Świeża kolendra, mięta, bazylia (po 2-4 gałązki) 20g
  • Ziarna sezamu 60g
  • Sos sojowy jasny (2 łyżki) 40ml
  • Olej sezamowy (1 łyżka) 20ml
Składniki do przygotowania sosu:
  • Jogurt naturalny 350ml
  • Jabłko zielone (duże) 150g
  • Nasiona słonecznika 60g
  • Mięta świeża (gałązki) 2-3szt.
Sposób przygotowania
  • 1
    Upewnij się, że każdy składnik Wrap&Rolll jest przygotowany/pokrojony/posiekany/ przed złożeniem.
  • 2
    Przygotuj farsz do Wrap&Roll: wszystkie pokrojone warzywa i jabłko (bez szpinaku) wymieszaj z ziarnem sezamu i dopraw sosem sojowym, a następnie skrop olejem sezamowym. Pod koniec mieszania dodaj pokrojone listki świeżych ziół. Wstaw do lodówki lub pozostaw w chłodnym miejscu.
  • 3
    Przygotuj dip do maczania: jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o „grubych oczkach” i wymieszaj z jogurtem, pestkami słonecznika i drobno pokrojoną świeżą miętą. Pozostaw w chłodnym miejscu.
  • 4
    Przygotuj papier ryżowy: wlej ciepłą wodę do dużej miski. Zanurzaj pojedyncze sztuki papieru ryżowego w ciepłej wodzie na 5-10 sekund lub tak, jak sugeruje to informacja na opakowaniu.
  • 5
    Papier ryżowy powinien być miękki, ale nadal lekko jędrny i giętki.
  • 6
    Gdy papier ryżowy jest gotowy natychmiast wyjmij go z wody i rozłóż płasko na powierzchni roboczej np. na sporej desce do krojenia.
  • 7
    Na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego rozłóż na 1/3 powierzchni listki szpinaku, na które nałóż farsz warzywno-owocowy i zwiń identycznie jak “gołąbki”.
  • 8
    Każdą sztukę Wrap&Roll przekrój na pół i podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
  • Deska do krojenia
  • Mały nożyk
  • Obieraczka do warzyw
  • Średnia miska
  • Mała miska
  • Łyżki (2-3 szt.)
  • Widelec (1 szt.)