Zapiekane ostrygi z musztardą, miodem i masłem
autorem przepisu jest Adam Ciupka
Składniki
- świeże ostrygi 3 szt.
- boczku 50 g
- Musztardy WINIARY 10 g
- masła 10 g
- panko 20 g
- prażonych orzechów laskowych 10 g
- filetów z limonki 10 g
- natki pietruszki 5 g
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
-
1Ostrygi ostrożnie otworzyć i odciąć od muszli.
-
2Boczek pokroić w kostkę 1x1 cm i mocno usmażyć na patelni. Następnie ułożyć go na ostrygach.
-
3Panko wymieszać z Musztardą WINIARY, miodem i masłem tak, aby powstała jednolita masa. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotową masę ułożyć na ostrygach z boczkiem.
-
4Tak przygotowane ostrygi zapiec pod salamandrą do momentu zarumienienia się. Całość posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ostrygi udekorować filetami z limonki i natką pietruszki.