Pierożki z kurczakiem polane sosem vinaigrette
Pierożki z kurczakiem z wyjątkowym sosem vinaigrette - odkryj nasz przepis na to smakowite danie, wzbogacone CHEF przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
Składniki
Ciasto
- Mąka pszenna 1000 g
- Jajko 2 sztuki
- Woda ciepła około 350 ml
- Sól
- Farsz mięsny 2000 g
- Mięso gotowane drobiowe 2 sztuki
- Jajka 100 g
- Cebula 80 g
- Masło 1 pęczek
- Kolendra świeża
- Starta skórka z limonki
- Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
Sos vinaigrette
- Olej z prażonego sezamu 80 ml
- Olej słonecznikowy 80 ml
- Pieczona papryka świeża kolorowa 100 g
- Papryczka ostra świeża 1 sztuka
- Dymka 2 sztuki
- Ziarno sezamu prażone 15 g
- Sok z limonki 50 ml
- Imbir świeży 50 g
- CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 15 g
- Sól
Sposób przygotowania
-
1Przygotowanie ciasta:
-
2Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ręcznie tak, aby ciasto było bardziej plastyczne, niż ciasto makaronowe.
-
3Gotowe ciasto powinno lekko się lepić, aby pierogi podczas gotowania się nie rozklejały.
-
4Przygotowanie farszu mięsnego:
-
5Mięso gotowane mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z przesmażoną i pokrojoną wcześniej cebulą.
-
6Mielone mięso wraz z cebulą mieszamy z jakiem i masłem, a na koniec z pokrojoną kolendrą wraz ze startą skórką z limonki.
-
7Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.
-
8Sposób przygotowania pierożków
-
9Farsz nakładamy na cienko rozwałkowane ciasto z wykrojonymi krążkami o średnicy 5-7 cm i zalepiamy w formie półksiężyców.
-
10Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
-
11Sposób przygotowania sosu vinaigrette
-
12Paprykę pieczoną obraną ze skórki i wyfiletowaną papryczkę chilli wraz z obranym imbirem kroimy w drobną kostkę.
-
13Dymkę kroimy bardzo cienko i dodajemy do pokrojonych papryk z imbirem, dolewamy olej sezamowy i słonecznikowy oraz sok z limonki.
-
14Całość doprawiamy CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem i ewentualnie szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone ziarno sezamowe.