Pierożki z kurczakiem polane sosem vinaigrette

  • Liczba porcji
    10

Pierożki z kurczakiem z wyjątkowym sosem vinaigrette - odkryj nasz przepis na to smakowite danie, wzbogacone CHEF przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.

Składniki
Ciasto
  • Mąka pszenna 1000 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Woda ciepła około 350 ml
  • Sól
  • Farsz mięsny 2000 g
  • Mięso gotowane drobiowe 2 sztuki
  • Jajka 100 g
  • Cebula 80 g
  • Masło 1 pęczek
  • Kolendra świeża
  • Starta skórka z limonki
  • Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
Sos vinaigrette
  • Olej z prażonego sezamu 80 ml
  • Olej słonecznikowy 80 ml
  • Pieczona papryka świeża kolorowa 100 g
  • Papryczka ostra świeża 1 sztuka
  • Dymka 2 sztuki
  • Ziarno sezamu prażone 15 g
  • Sok z limonki 50 ml
  • Imbir świeży 50 g
  • CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 15 g
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Przygotowanie ciasta:
  • 2
    Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ręcznie tak, aby ciasto było bardziej plastyczne, niż ciasto makaronowe.
  • 3
    Gotowe ciasto powinno lekko się lepić, aby pierogi podczas gotowania się nie rozklejały.
  • 4
    Przygotowanie farszu mięsnego:
  • 5
    Mięso gotowane mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z przesmażoną i pokrojoną wcześniej cebulą.
  • 6
    Mielone mięso wraz z cebulą mieszamy z jakiem i masłem, a na koniec z pokrojoną kolendrą wraz ze startą skórką z limonki.
  • 7
    Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.
  • 8
    Sposób przygotowania pierożków
  • 9
    Farsz nakładamy na cienko rozwałkowane ciasto z wykrojonymi krążkami o średnicy 5-7 cm i zalepiamy w formie półksiężyców.
  • 10
    Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 11
    Sposób przygotowania sosu vinaigrette
  • 12
    Paprykę pieczoną obraną ze skórki i wyfiletowaną papryczkę chilli wraz z obranym imbirem kroimy w drobną kostkę.
  • 13
    Dymkę kroimy bardzo cienko i dodajemy do pokrojonych papryk z imbirem, dolewamy olej sezamowy i słonecznikowy oraz sok z limonki.
  • 14
    Całość doprawiamy CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem i ewentualnie szczyptą soli. Na koniec dodajemy uprażone ziarno sezamowe.