Flaki wołowe
Odkryj smak flaków wołowych, przygotowanych na bazie WINIARY Bulionu Wołowego. Wypróbuj przepis na to tradycyjne danie i rozkoszuj się pełnią smaków.
Składniki
- Flaki wołowe oczyszczone i sparzone 1000 g
- Seler korzeń 200 g
- Pietruszka korzeń 200 g
- Cebula 200 g
- WINIARY Bulion wołowy 90g/ 2500 ml wody
- THOMY Combiflex tłuszcz 70 ml
- Majeranek suszony otarty 20 g
- Sól
- Czarny świeżo zmielony pieprz
- Papryka czerwona słodka mielona
- Gałka muszkatołowa świeżo starta
- Imbir mielony
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania: Umyte i oczyszczone bardzo dokładnie flaki wołowe kroimy w paski nie dłuższe jak 5-7 centymetrów i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
-
2W połowie gotowania flaki przecedzamy, a wodę z gotowania wylewamy.
-
3Podgotowane flaki zalewamy bulionem wołowym przygotowanym na bazie Winiary Bulion wołowy i gotujemy miękkości „na wolnym ogniu”.
-
4Obrany seler i pietruszkę kroimy w cienkie paski o długości nie większej jak pokrojone flaki.
-
5Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex.
-
6Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojony seler i pietruszkę.
-
7Całość smażymy, aż do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru.
-
8Na koniec smażenia dosypujemy paprykę czerwoną, startą gałkę muszkatołową, imbir i majeranek suszony.
-
9Przesmażone warzywa z przyprawami dodajemy do gotujących się flaków pod koniec gotowania doprawiamy solą, jeżeli jest to konieczność.
-
10Gotowe i gorące flaki podajemy najczęściej z pieczywem pszennym.
-
11Wskazówka Szefa Kuchni: Pod koniec gotowania flaków można dodać drobno pokrojony i przesmażony czosnek oraz ostrą paprykę mieloną.
-
12Można dodać niewielką ilość papryki ostrej suszonej lub pieprzu cayenne.