Pieczony halibut z chrupiącą zapiekanką łososiowo ziołową, kaszą pęczak i sosem grzybowym
Spróbuj przepis na pieczonego halibuta z zapiekanką z lososiem i ziółkami, podanego z kaszą pęczak i sosem grzybowym.
Składniki
- Filet z halibuta b/skóry 1700 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Masło 150 g
- Bułka tarta 200 g
- Łosoś wędzony 80 g
- Koperek 1/2 pęczka
- Natka pietruszki 1/4 pęczka
- Sok z 1/2 cytryny
- Kasza pęczak 4 szklanki
- Cebula 80 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 30 ml
- Bulion grzybowy Winiary 60 g/2000 ml wody
- Sos z grzybów leśnych Maggi 65 g/500 ml wody
- Szalotki 60 g
- Masło 50 g
- Grzyby świeże (borowiki lub kurki) 300 g
- Wino białe wytrawne 80 ml
- Śmietanka 30% 100 ml
- Sok z 1/2 cytryny
- Starta skórka z 1/2 sztuki
- Koperek 1/2 pęczka
Sposób przygotowania
-
1Drobno pokrojoną cebulę szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy
-
2Na gorącą cebulę wsypujemy odmierzoną objętościowo kaszę pęczak i nie zdejmując z ognia dokładnie mieszamy a następnie wlewamy bulion grzybowy przygotowany z Bulionu grzybowowego Winairy i wody według opisu na opakowaniu
-
3Gotujemy do momentu, aż bulion częściowo zostanie wchłonięty przez kaszę po czym przykrywamy folią aluminiową tak aby folia przykrywała wewnątrz kaszę dotykając swoją powierzchnią powierzchni kaszy i skręcamy maksymalnie siłę grzania lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC
-
4Na rozgrzanym maśle szklimy drobno pokrojone szalotki do których wlewamy wino i gotujemy do odparowania połowy objętości
-
5Do wina z szalotkami wlewamy sos z grzybów leśnych przygotowany z Sosu z grzybów leśnych Maggi i wody według opisu na opakowaniu i gotujemy około 1 minuty
-
6Do sosu tuż przed podaniem dodajemy przesmażone na maśle grzyby (borowiki lub kurki)
-
7Miękkie masło mieszamy dokładnie z bułką tartą oraz drobno pokrojonym łososiem wędzonym, koperkiem i natką pietruszki
-
8Pod koniec mieszania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
-
9Tak przygotowane masło wstawiamy do lodówki aby trochę stężało a następnie rozwałkowujemy na grubość nie większą jak pół centymetra i ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 1-2 godziny
-
10Filety z halibuta pokrojone na porcje, posolone i osypane pieprzem smażymy z dwóch stron na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy tak aby w środku ryba była lekko surowa
-
11Na podsmażoną rybę nakładamy plastry przestudzonego w lodówce rozwałkowanego masła z bułką tartą i zapiekamy pod „salamandrą” do momentu zrumienienia się bułki tartej
-
12Śmietankę ubijamy na sztywną pianę a pod koniec ubijania wlewamy sok z wyciśniętej cytryny oraz skórkę ze startej cytryny
-
13Na płaski talerz nakładamy kaszę na którą ustawiamy zapieczonego halibuta a na halibuta szprycujemy cytrynową bitą śmietankę
-
14Wokół wylewamy sos z grzybami a całość posypujemy „piórkami” świeżego koperku