Pieczony halibut z chrupiącą zapiekanką łososiowo ziołową, kaszą pęczak i sosem grzybowym

Spróbuj przepis na pieczonego halibuta z zapiekanką z lososiem i ziółkami, podanego z kaszą pęczak i sosem grzybowym. 

Składniki
  • Filet z halibuta b/skóry 1700 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Masło 150 g
  • Bułka tarta 200 g
  • Łosoś wędzony 80 g
  • Koperek 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki 1/4 pęczka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Kasza pęczak 4 szklanki
  • Cebula 80 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 30 ml
  • Bulion grzybowy Winiary 60 g/2000 ml wody
  • Sos z grzybów leśnych Maggi 65 g/500 ml wody
  • Szalotki 60 g
  • Masło 50 g
  • Grzyby świeże (borowiki lub kurki) 300 g
  • Wino białe wytrawne 80 ml
  • Śmietanka 30% 100 ml
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Starta skórka z 1/2 sztuki
  • Koperek 1/2 pęczka
Sposób przygotowania
  • 1
    Drobno pokrojoną cebulę szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy
  • 2
    Na gorącą cebulę wsypujemy odmierzoną objętościowo kaszę pęczak i nie zdejmując z ognia dokładnie mieszamy a następnie wlewamy bulion grzybowy przygotowany z Bulionu grzybowowego Winairy i wody według opisu na opakowaniu
  • 3
    Gotujemy do momentu, aż bulion częściowo zostanie wchłonięty przez kaszę po czym przykrywamy folią aluminiową tak aby folia przykrywała wewnątrz kaszę dotykając swoją powierzchnią powierzchni kaszy i skręcamy maksymalnie siłę grzania lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC
  • 4
    Na rozgrzanym maśle szklimy drobno pokrojone szalotki do których wlewamy wino i gotujemy do odparowania połowy objętości
  • 5
    Do wina z szalotkami wlewamy sos z grzybów leśnych przygotowany z Sosu z grzybów leśnych Maggi i wody według opisu na opakowaniu i gotujemy około 1 minuty
  • 6
    Do sosu tuż przed podaniem dodajemy przesmażone na maśle grzyby (borowiki lub kurki)
  • 7
    Miękkie masło mieszamy dokładnie z bułką tartą oraz drobno pokrojonym łososiem wędzonym, koperkiem i natką pietruszki
  • 8
    Pod koniec mieszania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  • 9
    Tak przygotowane masło wstawiamy do lodówki aby trochę stężało a następnie rozwałkowujemy na grubość nie większą jak pół centymetra i ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 1-2 godziny
  • 10
    Filety z halibuta pokrojone na porcje, posolone i osypane pieprzem smażymy z dwóch stron na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy tak aby w środku ryba była lekko surowa
  • 11
    Na podsmażoną rybę nakładamy plastry przestudzonego w lodówce rozwałkowanego masła z bułką tartą i zapiekamy pod „salamandrą” do momentu zrumienienia się bułki tartej
  • 12
    Śmietankę ubijamy na sztywną pianę a pod koniec ubijania wlewamy sok z wyciśniętej cytryny oraz skórkę ze startej cytryny
  • 13
    Na płaski talerz nakładamy kaszę na którą ustawiamy zapieczonego halibuta a na halibuta szprycujemy cytrynową bitą śmietankę
  • 14
    Wokół wylewamy sos z grzybami a całość posypujemy „piórkami” świeżego koperku