Strogonof na sposób francuski

Odkryj smak Strogonofa z dodatkiem MAGGI Pulpy Pomidorowej. Soczyste kawałki mięsa, grzyby, cebula i czosnek w aromatycznym sosie na bazie Pulpy Pomidorowej.
Składniki
  • Polędwica wołowa (łby i ogony) ok. 1000 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
  • Cebula 1 średnia sztuka (ok. 100 g)
  • Pieczarki 250 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • MAGGI Pulpa Pomidorowa 100 g
  • CHEF Demi Glace w płynie 200 ml
  • Śmietanka 30% 40 ml
  • Musztarda Dijon 30 g
  • Korniszony 80 g
  • Papryka świeża 70 g (1 mała sztuka)
  • Ser żółty starty 80 g
  • Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Polędwicę wyluzować z błon i pokroić w kostkę o bokach około 2 centymetrów, a następnie posolić i posypać pieprzem.
  • 2
    Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę, a umyte pieczarki w "czosnek”
  • 3
    Pokrojoną polędwicę przesmażyć na mocno rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby w środku była różowa po czym przełożyć do rondelka.
  • 4
    Na patelni po smażeniu polędwicy przesmażyć cebulę, a następnie pieczarki po czym wlać wino i dusić do momentu odparowania co najmniej połowy objętości.
  • 5
    Cebulę i pieczarki oraz wino dodać do rondelka z polędwicą i zalać CHEF Demi Glace w płynie oraz dodać MAGGI Pulpę Pomidorową.
  • 6
    Całość dokładnie wymieszać i dusić nie dłużej jak 2-3 minuty.
  • 7
    Paprykę wyfiletować i pokroić w płaską kostkę o bokach około 1,5 centymetra, a następnie oddzielnie przesmażyć na Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 8
    Korniszonki pokroić w słupki nie większe jak 0,5 centymetra
  • 9
    Pod koniec duszenia mięsa dodać przesmażoną paprykę oraz korniszonki, a następnie wlać niewielką ilość śmietanki.
  • 10
    Po zagotowaniu zdjąć z płyty i dodać musztardę Dijon, doprawić do smaku solą oraz pieprzem (Uwaga! – musztardy Dijon nie wolno gotować gdyż potrawa staje się gorzka).
  • 11
    Gotowy strogonof przełożyć do jednoporcjowych naczynek żaroodpornych, posypać startym serem i zapiec bez rumienienia. Podawać z pieczywem lub kluseczkami lub ryżem.