Stek wołowy z smażone młode ziemniaki i szparagi z grilla

  • Liczba porcji
    10

Soczysty stek wołowy z chrupiącymi młodymi ziemniakami i grillowanymi szparagami. Odkryj połączenie intensywnego mięsa z delikatnymi warzywami.

Składniki
  • Polędwica wołowa 1200 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Szparagi zielone świeże 30-40 szt.
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
  • Sól
  • Ziemniaki młode z obierką 10-20 szt.
  • Tłuszcz THOMY Combiflex min. 1500 ml
  • Sól
  • Pieprz zielony trzykrotnie blanszowany (parzony we wrzątku)
  • WINIARY Sos burgerowy 500 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Ziemniaki bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić wzdłuż na cząstki.
  • 2
    Pokrojone i osuszone ziemniaki smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C przez 3 do 5 minut. Ziemniaki po pierwszym smażeniu nie powinny być zrumienione.
  • 3
    Wskazówka:
  • 4
    Długość pierwszego smażenia uzależniona jest od wielkości i grubości cząstek ziemniaka (cząstki nie mogą mieć zrumienionych krawędzi).
  • 5
    Ziemniaki odcedzić i przełożyć na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu wstawić do zamrażarki.
  • 6
    Tuż przed podaniem zamrożone ziemniaki smażyć w głębokim tłuszczu o temperaturze 170°C na lekko złoty kolor po czym odcedzić z tłuszczu i posolić drobnoziarnistą solą.
  • 7
    Umyte szparagi obrać z włókien i suto skropić tłuszczem THOMY Combiflex
  • 8
    Tak przygotowane smażyć na grillu lub patelni.
  • 9
    Tuż przed podaniem ciepłe szparagi posolić.
  • 10
    Polędwicę wołową wyluzowaną z błon, posolić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać oraz posmarować tłuszczem THOMY Combiflex.
  • 11
    Całą polędwicę smażyć na grillu lub patelni według zamówienia co do stopnia wysmażenia
  • 12
    Polędwicę pokroić na porcje i wydawać ze smażonymi ziemniakami i szparagami.
  • 13
    Całość posypać zblanszowanym zielonym pieprzem lub wymieszać go z WINIARY Sosem burgerowym, który podajemy oddzielnie.
  • 14
    Jeżeli polędwicę podajemy posypaną zielonym pieprzem to WINIARY Sos burgerowy podajemy sam w oddzielnym naczynku.