Ozory wołowe w galarecie

Przepis na delikatne i smakowite ozory wołowe w galarecie. Wykorzystaj WINIARY Bulion wołowy, by nadać danym wyjątkowy smak. 

Składniki
  • Ozór wołowy 1000 g
  • Marchew 300 g
  • Pietruszka korzeń 200 g
  • Seler naciowy 200 g
  • WINIARY Bulion wołowy 75 g / 2000 ml wody
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • 50 g WINIARY Żelatyna /1000 ml wywaru wołowego
Sposób przygotowania
  • 1
    Ozór wołowy oczyszczamy ze ślinianek, myjemy i wrzucamy na osoloną wodę na około 4-5 minut po czym sparzony ozór wyjmujemy, a wodę po parzeniu wylewamy.
  • 2
    Sparzony ozór przekładamy do wywaru wołowego przygotowanego na bazie WINIARY Bulion wołowy i gotujemy na „wolnym ogniu” do miękkości.
  • 3
    W połowie gotowania dodajemy obraną marchew i pietruszkę, a na 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane z łyk łodygi selera naciowego.
  • 4
    Po ugotowaniu przestudzony, jeszcze lekko ciepły ozór obieramy ze skóry i kroimy w kostkę nie większą niż 1 centymetr lub pokroić w plasterki w poprzek włókien.
  • 5
    Ugotowane warzywa po wycedzeniu kroimy w kostkę podobną jak ozór.
  • 6
    Pokrojone mięso ozora wołowego mieszamy z warzywami i natką pietruszki niezbyt drobno pokrojoną.
  • 7
    Do przecedzonego wywaru dodajemy namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę i gotujemy na „bardzo wolnym ogniu” do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • 8
    Jeśli jest taka konieczność wywar doprawiamy solą i ewentualnie czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
  • 9
    Mieszankę pokrojonego ozora i warzyw przekładamy do foremek i zalewamy wywarem wołowym z żelatyną.
  • 10
    Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 11
    Stężałe ozorki wyjmujemy z foremek. Jeżeli są to foremki jednorazowe przekładamy je bezpośrednio na talerz. Natomiast ozorki po wyjęciu z foremek wieloporcjowych kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu.
  • 12
    Ozorki wołowe podajemy z chrzanem lub ćwikłą i sałatami.

Aby było łatwo wyjąć ozorki z foremki wieloporcjowej należy ją przed włożeniem ozorków z warzywami i zalaniem wywarem z żelatyną wyłożyć folią spożywczą.