Ozory wołowe w galarecie
Przepis na delikatne i smakowite ozory wołowe w galarecie. Wykorzystaj WINIARY Bulion wołowy, by nadać danym wyjątkowy smak.
Składniki
- Ozór wołowy 1000 g
- Marchew 300 g
- Pietruszka korzeń 200 g
- Seler naciowy 200 g
- WINIARY Bulion wołowy 75 g / 2000 ml wody
- Natka pietruszki 1 pęczek
- 50 g WINIARY Żelatyna /1000 ml wywaru wołowego
Sposób przygotowania
-
1Ozór wołowy oczyszczamy ze ślinianek, myjemy i wrzucamy na osoloną wodę na około 4-5 minut po czym sparzony ozór wyjmujemy, a wodę po parzeniu wylewamy.
-
2Sparzony ozór przekładamy do wywaru wołowego przygotowanego na bazie WINIARY Bulion wołowy i gotujemy na „wolnym ogniu” do miękkości.
-
3W połowie gotowania dodajemy obraną marchew i pietruszkę, a na 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane z łyk łodygi selera naciowego.
-
4Po ugotowaniu przestudzony, jeszcze lekko ciepły ozór obieramy ze skóry i kroimy w kostkę nie większą niż 1 centymetr lub pokroić w plasterki w poprzek włókien.
-
5Ugotowane warzywa po wycedzeniu kroimy w kostkę podobną jak ozór.
-
6Pokrojone mięso ozora wołowego mieszamy z warzywami i natką pietruszki niezbyt drobno pokrojoną.
-
7Do przecedzonego wywaru dodajemy namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę i gotujemy na „bardzo wolnym ogniu” do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
-
8Jeśli jest taka konieczność wywar doprawiamy solą i ewentualnie czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
-
9Mieszankę pokrojonego ozora i warzyw przekładamy do foremek i zalewamy wywarem wołowym z żelatyną.
-
10Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
-
11Stężałe ozorki wyjmujemy z foremek. Jeżeli są to foremki jednorazowe przekładamy je bezpośrednio na talerz. Natomiast ozorki po wyjęciu z foremek wieloporcjowych kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu.
-
12Ozorki wołowe podajemy z chrzanem lub ćwikłą i sałatami.
Aby było łatwo wyjąć ozorki z foremki wieloporcjowej należy ją przed włożeniem ozorków z warzywami i zalaniem wywarem z żelatyną wyłożyć folią spożywczą.