Orientalny Wrap & Roll
Przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w ramach programu NESTLÉ for Healthier Kids.
Składniki
- Papier ryżowy do sajgonek 10szt.
- Marchew, obrana i pokrojona w julienne (1 szt.) 150g
- Ogórek bez pestek, ze skórką pokrojony w julienne (1 szt.) 150g
- Czerwona papryka pokrojona w julienne (1 szt.) 100g
- Zielone jabłko bez skórki, bez gniazd nasiennych pokrojone w julienne (1 szt.) 150g
- Liście świeżego szpinaku 30g
- Świeża kolendra, mięta, bazylia (po 2-4 gałązki) 20g
- Ziarna sezamu 60g
- Sos sojowy jasny (2 łyżki) 40ml
- Olej sezamowy (1 łyżka) 20ml
Składniki do przygotowania sosu:
- Jogurt naturalny 350ml
- Jabłko zielone (duże) 150g
- Nasiona słonecznika 60g
- Mięta świeża (gałązki) 2-3szt.
Sposób przygotowania
-
1Upewnij się, że każdy składnik Wrap&Rolll jest przygotowany/pokrojony/posiekany/ przed złożeniem.
-
2Przygotuj farsz do Wrap&Roll: wszystkie pokrojone warzywa i jabłko (bez szpinaku) wymieszaj z ziarnem sezamu i dopraw sosem sojowym, a następnie skrop olejem sezamowym. Pod koniec mieszania dodaj pokrojone listki świeżych ziół. Wstaw do lodówki lub pozostaw w chłodnym miejscu.
-
3Przygotuj dip do maczania: jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o „grubych oczkach” i wymieszaj z jogurtem, pestkami słonecznika i drobno pokrojoną świeżą miętą. Pozostaw w chłodnym miejscu.
-
4Przygotuj papier ryżowy: wlej ciepłą wodę do dużej miski. Zanurzaj pojedyncze sztuki papieru ryżowego w ciepłej wodzie na 5-10 sekund lub tak, jak sugeruje to informacja na opakowaniu.
-
5Papier ryżowy powinien być miękki, ale nadal lekko jędrny i giętki.
-
6Gdy papier ryżowy jest gotowy natychmiast wyjmij go z wody i rozłóż płasko na powierzchni roboczej np. na sporej desce do krojenia.
-
7Na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego rozłóż na 1/3 powierzchni listki szpinaku, na które nałóż farsz warzywno-owocowy i zwiń identycznie jak “gołąbki”.
-
8Każdą sztukę Wrap&Roll przekrój na pół i podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
- Deska do krojenia
- Mały nożyk
- Obieraczka do warzyw
- Średnia miska
- Mała miska
- Łyżki (2-3 szt.)
- Widelec (1 szt.)