Marynowany łosoś z sosem z avocado
Soczysty łosoś delikatnie marynowany w aromatycznej mieszance, podany z kremowym sosem avocado, który podkreśla doskonałość smaku.
Składniki
- Filet z łososia bez skóry 800 g
- Sok z cytryny 400 ml
- Olej 300 ml
- Miód 40 g
- Koperek 2-3 pęczki
- Sól i pieprz biały mielony
- Avocado 5 sztuk
- Jogurt naturalny bez cukru 200 ml
- Sos sałatkowy Winiary 20 g
- Koperek i listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
-
1Filety z łososia kroimy w cienkie plastry
-
2Sok z cytryny mieszamy z miodem, solą i pieprzem oraz pokrojonym koperkiem
-
3Uwaga! – marynata powinna być delikatnie przesolona
-
4Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry łososia i pozostawiamy w chłodni na około 24 godzin, do momentu aż łosoś lekko „zbieleje”
-
5Po tym czasie marynatę odcedzamy a łososia zalewamy olejem i pozostawiamy na minimum 12 godzin w chłodni
-
6Dwie sztuki avocado kroimy w kostkę a trzy pozostałe sztuki miksujemy na jednolitą masę
-
7Avocado pokrojone w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny a do zmiksowanego avocado dodajemy jogurt oraz Sos sałatkowy Winiary i dokładnie mieszamy
-
8Na płaski talerz wylewamy sos z avocado na który układamy plastry zamarynowanego łososia i posypujemy pokrojonym w kostkę avocado, dekorujemy listkami świeżych ziół