Dip z buraka – ”chłodnik”

Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
  • Ogórek świeży 350 g
  • Burak 250 g (można zastąpić konserwowym)
  • Koperek 50 g
  • Jajko 1 szt. (ok. 50 g)
  • Sól
  • Zsiadłe mleko lub kefir 300 ml
  • Rzodkiewka 100 g
  • Szczypta cukru
  • WINIARY Majonez Dekoracyjny 100g
  • Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Buraki umyte i nieobrane pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC do miękkości (przez około 1 godzinę).
  • 2
    Upieczone buraki po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o „grubych oczkach”.
  • 3
    Umyte ogórki obieramy i po przekrojeniu wzdłuż wyjmujemy łyżeczką wszystkie pestki, a następnie sam miąższ kroimy w drobną kostkę
  • 4
    Szczypiorek i koperek kroimy drobno.
  • 5
    Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
  • 6
    Rzodkiewki po umyciu i odcięciu od liści oraz „ogonka” kroimy w drobną kostkę lub ścieramy podobnie jak buraki.
  • 7
    Obrane jabłko kroimy na cztery cząstki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę
  • 8
    Zsiadłe mleko lub kefir mieszamy na jednolitą konsystencję z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
  • 9
    Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy: pokrojone ogórki, starte buraki i rzodkiewki, pokrojony szczypiorek i koperek oraz pokrojone drobno jajko i jabłko.
  • 10
    Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • 11
    Dip w formie gęstego chłodnika podajemy do drobiu, cielęciny i różnego rodzaju wędlin.