Makaron ryżowy z krewetkami
Przepis na makaron ryżowy z krewetkami, który nabierze wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi Sosu Sojowego MAGGI. Połączenie krewetek i aromatycznej soi.
Składniki
- 16 krewetek (surowych-obranych)
- makaronu ryżowego 200g
- pęczka posiekanej cebuli dymki 1/2
- świeżego startego imbiru 1 łyżka
- pokrojonej w cienkie paski cukinii 150 g
- pokrojonej w cienkie paski marchewki 150 g
- 3 pokrojone w drobne paski ząbki czosnku
- pokrojonych w drobną kostkę szalotek 100g
- Tłuszczu THOMY Combiflex 100 ml
- 1 limonka (sok)
- jajko 1
- Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 100ml
- Sosu Sojowego MAGGI 100ml
- olej sezamowy 2 łyżki
Sposób przygotowania
-
1Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
-
2Krewetki oczyszczamy.
-
3Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym smażymy krewetki. Następnie wyjmujemy je, aby kontynuować smażenie kolejnych składnikow na tej samej patelni, w kolejności: imbir, czosnek, szalotki, marchew, cukinia. Kończymy smażenie dodając krewetki. Całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.
-
4Makaron ryżowy przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem sezamowym, dodając roztrzepane jajko. Proces wykonujemy energicznie, aby jajko ścięło się na strukturze makaronu.
-
5Na talerzu układamy makaron, a na jego wierzchu warzywa z krewetkami oraz pokrojoną dymkę.