Makaron ryżowy z krewetkami

  • Liczba porcji
    4

Przepis na makaron ryżowy z krewetkami, który nabierze wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi Sosu Sojowego MAGGI. Połączenie krewetek i aromatycznej soi.

Składniki
  • 16 krewetek (surowych-obranych)
  • makaronu ryżowego 200g
  • pęczka posiekanej cebuli dymki 1/2
  • świeżego startego imbiru 1 łyżka
  • pokrojonej w cienkie paski cukinii 150 g
  • pokrojonej w cienkie paski marchewki 150 g
  • 3 pokrojone w drobne paski ząbki czosnku
  • pokrojonych w drobną kostkę szalotek 100g
  • Tłuszczu THOMY Combiflex 100 ml
  • 1 limonka (sok)
  • jajko 1
  • Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 100ml
  • Sosu Sojowego MAGGI 100ml
  • olej sezamowy 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • 1
    Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2
    Krewetki oczyszczamy.
  • 3
    Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym smażymy krewetki. Następnie wyjmujemy je, aby kontynuować smażenie kolejnych składnikow na tej samej patelni, w kolejności: imbir, czosnek, szalotki, marchew, cukinia. Kończymy smażenie dodając krewetki. Całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.
  • 4
    Makaron ryżowy przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem sezamowym, dodając roztrzepane jajko. Proces wykonujemy energicznie, aby jajko ścięło się na strukturze makaronu.
  • 5
    Na talerzu układamy makaron, a na jego wierzchu warzywa z krewetkami oraz pokrojoną dymkę.