Krem z raków z gruszką i sałatką z ziół
Wzbogać swoje menu i wypróbuj przepis na krem z raków z gruszką i sałatką z ziół.
Składniki
- WINIARY Bulion Consommé 40 g
- BUITONI Pulpa Pomidorowa z Przyprawami 300 g
- CHEF Koncentrat ze skorupiaków
- Woda 1000 ml
- Śmietanka 30% 200 ml
- Raki całe sparzone 30-40 sztuk
- Wino białe wytrawne 100 ml
- Koperek świeży 1 pęczek
- Cytryna 1 sztuka
- Szczypta cukru
- Sól i pieprz biały świeżo zmielony
- Gruszka 3-4 sztuki
- Owoce kaparów marynowane 20 sztuk
- Marchewka pokrojona w plasterki 2 sztuki
- Cukinia mini pokrojona w plasterki 3-4 sztuki
- Listki mikro ziół
Sposób przygotowania
-
1Raki obieramy, mięso pozostawiamy a skorupy tłuczemy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, wlewamy wino i sok z cytryny oraz dodajemy startą skórkę z połowy cytryny i łodyżki ze świeżego koperku.
-
2Garnek ze skorupami przykrywamy i stawiamy na rozgrzaną płytę na około 2-3 minuty.
-
3Następnie dolewamy wodę i dodajemy WINIARY Bulion Consommé, gotujemy około 15-20 minut na „wolnym ogniu” po czym cedzimy przez stalowe sito typu „chińczyk” i przeciskamy drewnianą łyżką tyle na ile jest to możliwe.
-
4Do przecedzonego wywaru dodajemy CHEF Koncentrat ze skorupiaków oraz BUITONI Pulpę Pomidorową z Przyprawami i gotujemy kolejne 5 minut a następnie miksujemy a w trakcie miksowania dolewamy śmietankę.
-
5Gorącą zupę doprawiamy szczyptą cukru i jeżeli jest to możliwe solą oraz pieprzem. .
-
6Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy a na wierzch układamy zgrillowaną gruszkę pokrojoną w grube plastry oraz listki świeżych ziół sparzone plasterki marchewki i cukinii, mięso raków i owoce kaparów.