Grillowany filet z turbota z sosem bearnaise
Wyrazisty smak turbota na grillu z apetycznym sosem bearnaise, wzbogacony o THOMY Tłuszcz Combiflex to danie, które zapadnie w pamięci. Wypróbuj przepis!
Składniki
- Filet z turbota 1800 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
- Sól i biały świeżo zmielony biały pieprz
- Purée ziemniaczane Maggi 240 g/1600 ml wody
- Masło 150 g
- Śmietanka 30% 80 ml
- Sól
- Żółtka jaj kurzych 8 sztuk
- Masło 250 g
- Szalotki 60 g
- Wino białe typu chardonnay 100 ml
- Ocet winny biały 10 ml
- Trybula świeża lub suszona
- Estragon świeży lub suszony
- Sól i biały pieprz świeżo mielony
- Marchewka młoda 1000 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
- Sól i szczypta cukru
Sposób przygotowania
-
1Szalotki pokrojone w drobną kostkę szklimy na maśle a następnie dolewamy wino i ocet winny oraz dodajemy trybulę i estragon
-
2Gotujemy do odparowania co najmniej połowy objętości
-
3Szalotki z ziołami oraz z odparowanym winem i octem zdejmujemy z „ognia” i dodajemy żółtka po cym bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową
-
4Rondelek z roztrzepanymi jajkami stawiamy w tzw. „kąpiel wodną” i mieszamy intensywnie trzepaczką rózgową do momentu gdy żółtka zaczną zmieniać swój intensywnie żółty kolor na bardziej jasny a konsystencja będzie zbliżona do konsystencji śmietany
-
5Do tak przygotowanych jajek, nie zdejmując rondelka z „kąpieli wodnej” wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone/sklarowane masło i bardzo intensywnie mieszamy trzepaczką rózgową
-
6Gotowy sos doprawiamy solą i białym pieprzem
-
7Purée Ziemniaczane Maggi zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego purée
-
8Pod koniec mieszania wlewamy śmietankę i dodajemy miękkie masło
-
9Filety z turbota solimy i posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem oraz skrapiamy suto Tłuszczem Combiflex Thomy z dwóch stron i smażymy a rozgrzanym grillu
-
10Obraną młodą marchewkę przesmażamy na Tłuszczu Combiflex Thomy, posypujemy solą i cukrem
-
11Na płaskim talerzu układamy usmażony filet z turbota, obok układamy marchewkę i ziemniaki purée a wokół i częściowo na rybę polewamy sos bearnaise.