Chrupiące Tacos z Wegańskimi Filecikami
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Często podawane są w tradycyjny sposób, ale co powiesz na wersję z nadzieniem z Wegańskimi Filecikami Garden Gourmet®?
Składniki
- 650g GARDEN GOURMET® Sensational™ Wegańskie Fileciki
- 50g WINIARY Bulion Warzywny
- 200g MAGGI Pulpa Pomidorowa
- 200g WINIARY Sos Meksykański z Wędzoną Papryczką Chipotle
- 50g THOMY Combiflex tłuszcz
- 100g dymka
- 50g sok z limonki
- 5g czosnek
- 50g zioła świeże (oregano)
- 1500g woda
- sól-pieprz do smaku
Salsa Verde:
- 100g papryka jalapenos marynowana
- 100g pomidor marynowany
- 100g sok z limonki
- 100g oliwa z oliwek
- 50g kolendra świeża
- 50g cebula
- 8g czosnek
- sól, pieprz -do smaku
Garnish:
- 20szt Taco shells
- 400g jarmuż
- 300g jogurt wegański
Sposób przygotowania
-
1Salsa Verde: Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i połącz z posiekaną również kolendrą.
-
2Pozostałe składniki przełóż do robota kuchennego i zmiksuj pozostawiając widoczne kawałki.
-
3Połącz wszystko ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
-
4Odstaw przed podaniem na 15min.
-
5GARDEN GOURMET® Sensational™ Wegańskie Fileciki: Wodę połącz z WINIARY Bulionem Warzywnym - zagotuj.
-
6Dodaj GARDEN GOURMET® Wegańskie Fileciki - gotuj przez 5-6 min. Następnie odsącz i wystudź fileciki.
-
7Połącz fileciki z WINIARY Sosem Meksykańskim z Wędzoną Papryczką Chipotle, posiekaną dymką, oregano, czosnkiem oraz sokiem z limonki-odstaw na min 15min.
-
8Na rozgrzaną patelnię aplikuj olej rzepakowy- THOMY Combiflex i dodaj zamarynowane fileciki - smaż 2-3 min, całość uzupełnij MAGGI Pulpą Pomidorową - zagotuj.
-
9Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
10Wypełnij muszle do Tacos przygotowanymi filecikami, drobno posiekanym jarmużem, jogurtem oraz chilli. Podawaj z Salsą Verde.
Wskazówki szefa kuchni:
Marynuj próżniowo Garden Gourmet® Sensational™ Wegańskie Fileciki do 12h.