Burger z soczewicy i marchwi, guacamole oraz sosem czosnkowym

Receptura na 10 porcji
Składniki
  • Placki typu pita 10 szt.
  • GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwii 10 szt.
  • Roszponka 50 g
  • Papryczki chilli czerwone 1-2 szt.
  • CHEF® Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem 100 g
  • Awokado 3 szt.
  • Pomidor bez skórki i pestek 1 duża sztuka
  • Sok z limonki 1 szt.
  • Kolendra świeża ½ pęczka
  • Czosnek obrany 1-2 ząbki
  • Sól
  • WINIARY Sos Czosnkowy 250 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ do miski.
  • 2
    Miąższ z awokado skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem.
  • 3
    Tak przygotowane awokado wymieszać dokładnie z pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, bardzo drobno pokrojonym ząbkiem czosnku oraz pokrojoną niezbyt drobno kolendrą.
  • 4
    Pod koniec mieszania dodać połowę pokrojonej drobno papryczki chilli i doprawić solą.
  • 5
    GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia i nagrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut.
  • 6
    Ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi przed włożeniem do pity posmarować guacamole.
  • 7
    Pity zgrilować i zgiąć na pół.
  • 8
    Każdy placek pity po zagięciu posmarować cienko od wewnętrznej strony CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem
  • 9
    Do pity wkładamy roszponkę na którą kładziemy ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy wraz z guacamole oraz nakładamy WINIARY Sos czosnkowy.
  • 10
    Wskazówka szefa kuchni: Jeżeli nasze danie ma być bardziej pikantne to do roszponki można dodać pokrojoną w krążki papryczkę chilli.