Burger z soczewicy i marchwi, guacamole oraz sosem czosnkowym
Receptura na 10 porcji
Składniki
- Placki typu pita 10 szt.
- GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwii 10 szt.
- Roszponka 50 g
- Papryczki chilli czerwone 1-2 szt.
- CHEF® Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem 100 g
- Awokado 3 szt.
- Pomidor bez skórki i pestek 1 duża sztuka
- Sok z limonki 1 szt.
- Kolendra świeża ½ pęczka
- Czosnek obrany 1-2 ząbki
- Sól
- WINIARY Sos Czosnkowy 250 g
Sposób przygotowania
-
1Awokado przekroić wzdłuż i wyjąć pestkę, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ do miski.
-
2Miąższ z awokado skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem.
-
3Tak przygotowane awokado wymieszać dokładnie z pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, bardzo drobno pokrojonym ząbkiem czosnku oraz pokrojoną niezbyt drobno kolendrą.
-
4Pod koniec mieszania dodać połowę pokrojonej drobno papryczki chilli i doprawić solą.
-
5GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia i nagrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut.
-
6Ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy i marchwi przed włożeniem do pity posmarować guacamole.
-
7Pity zgrilować i zgiąć na pół.
-
8Każdy placek pity po zagięciu posmarować cienko od wewnętrznej strony CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem
-
9Do pity wkładamy roszponkę na którą kładziemy ciepły GARDEN GOURMET® Burger z soczewicy wraz z guacamole oraz nakładamy WINIARY Sos czosnkowy.
-
10Wskazówka szefa kuchni: Jeżeli nasze danie ma być bardziej pikantne to do roszponki można dodać pokrojoną w krążki papryczkę chilli.