Kanapka żytnia z pastrami i kapustą kiszoną

Kanapka żytnia z pastrami i kapustą – klasyka nowojorskiego stylu w nowoczesnym wydaniu 

W świecie gastronomii, kanapka już dawno przestała być postrzegana jako jedynie szybka przekąska. Dziś, odpowiednio skomponowana i zaprezentowana, może stać się gwiazdą menu lunchowego, atrakcyjnym produktem na wynos lub pełnoprawnym daniem głównym. Przykładem takiej pozycji jest kanapka żytnia z pastrami i kapustą – wyrazista, sycąca i stylowa propozycja, inspirowana klasyką nowojorskich delikatesów. 

Dlaczego warto wprowadzić do menu kanapkę żytnią z pastrami i kapustą? 

Kanapki typu deli są coraz bardziej popularne w lokalach gastronomicznych, z uwagi na swoją uniwersalność, wysoką marżę i atrakcyjność wizualną. Połączenie soczystego pastrami, kiszonej kapusty i pełnoziarnistego pieczywa żytniego, to doskonały balans między intensywnością smaku, wartościami odżywczymi i sytością. 

Wariant ten idealnie trafia w oczekiwania klientów, poszukujących czegoś więcej niż zwykła kanapka – to pozycja, która zaspokaja apetyt, ale również dostarcza wrażeń kulinarnych. Można ją łatwo zaserwować w formie dania na miejscu, zestawu lunchowego lub produktu grab & go. 

Kanapka żytnia z pastrami i kapustą to przemyślana kompozycja smaków, która idealnie łączy inspiracje kulinarną tradycją i nowoczesną formą podania. Doskonała dla lokali, które chcą oferować szybkie, ale wyrafinowane dania. Niezależnie od formatu – lunch, catering, na wynos – ta pozycja może stać się hitem w Twoim lokalu. 

Składniki
  • Pełne kromki chleba żytnie 10 szt.
  • Pastrami bardzo cienkie plastry 20-30 szt.
  • Kapusta kiszona 300 g
  • Cebula 1 spora szt.
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
  • Chrzan tarty w occie 70g
  • Ser ementaler lub Gruyère 10 plastrów lub 300 g startego
  • Sos Worcestershire 50 ml
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona lub kilka kropli Tabasco
  • WINIARY Sos tatarski 300 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Kromki chleba zgrillować z dwóch stron, a następnie przekroić każdą na pół.
  • 2
    Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na lekko złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 3
    Kapustę pokroić w mniejsze kawałki tak, aby podczas konsumpcji nie była zbyt długa, a następnie odcisnąć i sparzyć wrzątkiem raz lub dwa razy jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna i kolejny raz po przestygnięciu odcisnąć.
  • 4
    Tak przygotowaną kapustę wymieszać z przesmażoną cebulą oraz sosem Worcestershire, papryką słodką i ostrą.
  • 5
    Na jedną połówkę zgrillowanej kromki chleba żytniego nałożyć doprawioną kapustę na którą ułożyć plastry pastrami, jeden na drugi smarując każdy plaster niewielką ilością startego chrzanu.
  • 6
    Wierzchni plaster posmarować WINIARY Sosem tatarskim, a na sos położyć niezbyt cienki plaster sera lub suto posypać startym serem i wstawić pod salamandrę, aż do momentu kiedy ser zacznie się rozpuszczać.
  • 7
    Całość przykryć drugą połówką zgrillowanej kromki chleba żytniego.