Karpatka - dekonstrukcja
Karpatka - dekonstrukcja to innowacyjne podejście do przygotowania tego uwielbianego przez wszystkich ciasta. Zamiast tradycyjnej formy, proponujemy odkrycie nowych wymiarów smaku i tekstury.
Składniki
Ciasto parzone
- 570 g mąki typ 450
- 390 g masła
- 750 ml wody
- 12 jajek (660 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki cukru
Krem
- 750 ml mleka 3,2%
- 120 g WINIARY Budyń o smaku waniliowym
- 200 g masła
- 40 g cukru pudru
Sposób przygotowania
-
1CIASTO: Do garnka wlej wodę, dodaj sól, masło i cukier. Podgrzewaj wolno, aż do wrzenia. Do rozpuszczonego masła dodaj przesianą mąkę i cały czas podgrzewając, mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie odklejało się od łyżki, przełóż je do robota planetarnego z końcówką do ubijania. Włącz urządzenie na najwyższe obroty, pojedynczo dodawaj jajka i ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę rozsmaruj na cukierniczej macie silikonowej o wymiarach 30 x 40 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15-18 minut. Z upieczonego ciasta wytnij ausztycherem okręgi.
-
2KREM: 600 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W osobnym naczyniu połącz budyń ze 150 ml mleka i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj przez ok. 2-3 minuty, a następnie przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu. Pozostaw do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieraj z cukrem pudrem do momentu, aż kolor zmieni się na śnieżny, a masa będzie napowietrzona. Do utartego masła dodawaj stopniowo budyń, łyżka po łyżce, aż do uzyskania puszystej masy. Masę przełóż do worka cukierniczego i wyłóż na talerz.
Do dekoracji deseru użyj: masy kajmakowej, Nestlé FITNESS Granola, zmielonego „szkła” z karmelu i orzechów oraz świeżych ziół.