Kasza jęczmienna z sosem BBQ

  • Liczba porcji
    10

Przepis na kaszę jęczmienną z aromatycznym sosem BBQ, wzbogaconą o intensywny smak dzięki WINIARY Consommé bulionowi w paście. Kuchnia pełna smaków.

Składniki
  • Kasza jęczmienna perłowa 300 g
  • WINIARY Consommé bulion w paście 20g/ 600 ml wody
  • Szalotka 2 szt.
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
  • Boczek wędzony b/żeberek 100 g
  • Śliwki suszone bez pestek 70 g
  • Majeranek suszony otarty
  • WINIARY Sos BBQ 100 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Do zeszklonych na tłuszczu THOMY Combiflex, drobno pokrojonych szalotek dodajemy wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę.
  • 2
    Pod koniec smażenia dodajemy suszony majeranek i wsypujemy kaszę jęczmienną.
  • 3
    Nie zdejmując kaszy z „ognia” energicznie mieszamy, po czym wlewamy bulion w paście.
  • 4
    Gotujemy na niezbyt intensywnym „ogniu” do momentu wchłonięcia co najmniej połowy bulionu przez kaszę, a następnie przykrywamy folią aluminiową i maksymalnie skręcamy „ogień” pamiętając, aby co pewien czas zamieszać widelcem (dwa-trzy razy).
  • 5
    Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
  • 6
    Gdy kasza jest już gotowa, mieszamy ją z WINIARY Sosem BBQ.
  • 7
    Tak przygotowaną kaszę podajemy z mięsami z grilla lub smażonymi lub pieczonymi.