Kasza jęczmienna z sosem BBQ
Przepis na kaszę jęczmienną z aromatycznym sosem BBQ, wzbogaconą o intensywny smak dzięki WINIARY Consommé bulionowi w paście. Kuchnia pełna smaków.
Składniki
- Kasza jęczmienna perłowa 300 g
- WINIARY Consommé bulion w paście 20g/ 600 ml wody
- Szalotka 2 szt.
- Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
- Boczek wędzony b/żeberek 100 g
- Śliwki suszone bez pestek 70 g
- Majeranek suszony otarty
- WINIARY Sos BBQ 100 ml
Sposób przygotowania
-
1Do zeszklonych na tłuszczu THOMY Combiflex, drobno pokrojonych szalotek dodajemy wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę.
-
2Pod koniec smażenia dodajemy suszony majeranek i wsypujemy kaszę jęczmienną.
-
3Nie zdejmując kaszy z „ognia” energicznie mieszamy, po czym wlewamy bulion w paście.
-
4Gotujemy na niezbyt intensywnym „ogniu” do momentu wchłonięcia co najmniej połowy bulionu przez kaszę, a następnie przykrywamy folią aluminiową i maksymalnie skręcamy „ogień” pamiętając, aby co pewien czas zamieszać widelcem (dwa-trzy razy).
-
5Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
-
6Gdy kasza jest już gotowa, mieszamy ją z WINIARY Sosem BBQ.
-
7Tak przygotowaną kaszę podajemy z mięsami z grilla lub smażonymi lub pieczonymi.