Krem z raków z gruszką i sałatką z ziół

  • Marka

Wzbogać swoje menu i wypróbuj przepis na krem z raków z gruszką i sałatką z ziół.

Składniki
  • WINIARY Bulion Consommé 40 g
  • BUITONI Pulpa Pomidorowa z Przyprawami 300 g
  • CHEF Koncentrat ze skorupiaków
  • Woda 1000 ml
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Raki całe sparzone 30-40 sztuk
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Koperek świeży 1 pęczek
  • Cytryna 1 sztuka
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz biały świeżo zmielony
  • Gruszka 3-4 sztuki
  • Owoce kaparów marynowane 20 sztuk
  • Marchewka pokrojona w plasterki 2 sztuki
  • Cukinia mini pokrojona w plasterki 3-4 sztuki
  • Listki mikro ziół
Sposób przygotowania
  • 1
    Raki obieramy, mięso pozostawiamy a skorupy tłuczemy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, wlewamy wino i sok z cytryny oraz dodajemy startą skórkę z połowy cytryny i łodyżki ze świeżego koperku.
  • 2
    Garnek ze skorupami przykrywamy i stawiamy na rozgrzaną płytę na około 2-3 minuty.
  • 3
    Następnie dolewamy wodę i dodajemy WINIARY Bulion Consommé, gotujemy około 15-20 minut na „wolnym ogniu” po czym cedzimy przez stalowe sito typu „chińczyk” i przeciskamy drewnianą łyżką tyle na ile jest to możliwe.
  • 4
    Do przecedzonego wywaru dodajemy CHEF Koncentrat ze skorupiaków oraz BUITONI Pulpę Pomidorową z Przyprawami i gotujemy kolejne 5 minut a następnie miksujemy a w trakcie miksowania dolewamy śmietankę.
  • 5
    Gorącą zupę doprawiamy szczyptą cukru i jeżeli jest to możliwe solą oraz pieprzem. .
  • 6
    Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy a na wierzch układamy zgrillowaną gruszkę pokrojoną w grube plastry oraz listki świeżych ziół sparzone plasterki marchewki i cukinii, mięso raków i owoce kaparów.