Sałata z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi
Sałatka z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi z wykorzystaniem produktów marki CHEF - połączenie soczystego mięsa z orzechami i świeżością sałat. Ten przepis sprawdzi się doskonale jako danie główne lub jako przystawka.
Składniki
- Polęwiczka pieczona 800 g
- Orzechy włoskie łuskane 500 g
- Mieszanka sałat (radicchio, frieze) 400 g
- Cebula cukrowa 2 sztuki
- Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
- CHEF Redukcja białego wina w paście 50 g
- CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g
- Miód 50 g lub syrop klonowy
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos vinagrette do sałaty:
- Olej słonecznikowy 200 ml
- CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 30 g
- Ocet winny czerwony 50 ml
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
-
1Do patelni wlać 100 ml wody i po zagotowaniu dodać miód. Następnie po rozpuszczeniu oraz dokładnym wymieszaniu dodać CHEF Redukcja białego wina w paście.
-
2Całość gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, po czym dodajemy orzechy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.
-
3Przygotowanie polędwiczek wieprzowych: Polędwiczki wieprzowe solimy oraz posypujemy pieprzem i nacieramy mieszanką przygotowaną z tłuszczu THOMY Combiflex oraz CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
-
4Tak przygotowaną polędwiczkę wstawiamy do chłodni na minimum 2-3 godziny.
-
5Zamarynowaną polędwiczkę smażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
-
6Przygotowanie sosu vinaigrette: Olej słonecznikowy oraz ocet winny czerwony wlewamy do miseczki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
-
7Pod koniec mieszania dodajemy CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście.
-
8Sposób podania: Umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę mieszamy i przekładamy na płaskie talerze.
-
9Na sałatę układamy pojedyncze krążki cebuli pokrojonej i rozdzielonej z plasterków oraz odcedzone orzechy (uwaga! – będą smaczniejsze jeżeli po sparzeniu obieżemy je ze skórki).
-
10Tuż przed podaniem rozkładamy na sałacie plastry ciepłej polędwiczki wieprzowej.
-
11Sos vinaigrette podajemy oddzielnie lub mieszankę sałat przed położeniem na talerz mieszamy z sosem, a następnie układamy pozostałe dodatki.