Sałata z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi

  • Liczba porcji
    10

Sałatka z pieczoną polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi z wykorzystaniem produktów marki CHEF - połączenie soczystego mięsa z orzechami i świeżością sałat. Ten przepis sprawdzi się doskonale jako danie główne lub jako przystawka.

Składniki
  • Polęwiczka pieczona 800 g
  • Orzechy włoskie łuskane 500 g
  • Mieszanka sałat (radicchio, frieze) 400 g
  • Cebula cukrowa 2 sztuki
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
  • CHEF Redukcja białego wina w paście 50 g
  • CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g
  • Miód 50 g lub syrop klonowy
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos vinagrette do sałaty:
  • Olej słonecznikowy 200 ml
  • CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 30 g
  • Ocet winny czerwony 50 ml
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Do patelni wlać 100 ml wody i po zagotowaniu dodać miód. Następnie po rozpuszczeniu oraz dokładnym wymieszaniu dodać CHEF Redukcja białego wina w paście.
  • 2
    Całość gotujemy na wolnym ogniu nie dłużej jak 1 minutę, po czym dodajemy orzechy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.
  • 3
    Przygotowanie polędwiczek wieprzowych: Polędwiczki wieprzowe solimy oraz posypujemy pieprzem i nacieramy mieszanką przygotowaną z tłuszczu THOMY Combiflex oraz CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
  • 4
    Tak przygotowaną polędwiczkę wstawiamy do chłodni na minimum 2-3 godziny.
  • 5
    Zamarynowaną polędwiczkę smażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
  • 6
    Przygotowanie sosu vinaigrette: Olej słonecznikowy oraz ocet winny czerwony wlewamy do miseczki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 7
    Pod koniec mieszania dodajemy CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście.
  • 8
    Sposób podania: Umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę mieszamy i przekładamy na płaskie talerze.
  • 9
    Na sałatę układamy pojedyncze krążki cebuli pokrojonej i rozdzielonej z plasterków oraz odcedzone orzechy (uwaga! – będą smaczniejsze jeżeli po sparzeniu obieżemy je ze skórki).
  • 10
    Tuż przed podaniem rozkładamy na sałacie plastry ciepłej polędwiczki wieprzowej.
  • 11
    Sos vinaigrette podajemy oddzielnie lub mieszankę sałat przed położeniem na talerz mieszamy z sosem, a następnie układamy pozostałe dodatki.