Sałatka warzywna z serem korycińskim i grzankami

  • Liczba porcji
    10

Sałatka warzywna z serem korycińskim – zdrowa i lokalna propozycja w Twoim menu 

Sałatki warzywne to niezwykle popularna i uniwersalna forma serwowania świeżych składników, która cieszy się rosnącym zainteresowaniem zarówno wśród klientów restauracji, jak i w segmencie cateringu oraz sklepów specjalistycznych. Połączenie sezonowych warzyw z tradycyjnym, regionalnym serem korycińskim tworzy wyjątkowe danie, które łączy wartości odżywcze z autentycznym smakiem i lokalną tradycją. 

Zastosowanie w gastronomii 

  • Restauracje i bary: sałatka może być podawana jako lekka przystawka lub dodatek do dań głównych, szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy świeże warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej dostępne. 
  • Hotele i catering: dzięki łatwej adaptacji porcji i prostej kompozycji, sałatka świetnie sprawdzi się w formie bufetu lub serwowana podczas bankietów i eventów. 
  • Sklepy i delikatesy: gotowa, świeża sałatka z regionalnym serem może być atrakcyjnym produktem w segmencie zdrowej żywności, przyciągającym klientów poszukujących lokalnych smaków i jakości. 

Sałatka warzywna z serem korycińskim to doskonały przykład dania, które łączy tradycję z nowoczesnością. Dzięki wysokiej jakości składnikom, prostocie przygotowania oraz wyrazistemu, ale delikatnemu smakowi, stanowi ona atrakcyjną pozycję w menu każdego lokalu gastronomicznego.  
Sałatka warzywna z serem korycińskim i grzankami. Smaczne połączenie świeżych warzyw, serowego akcentu i chrupiących grzanek. Lekki i apetyczny posiłek.

Składniki
  • Papryka świeża zielona 300 g
  • Papryka świeża żółta 300 g
  • Papryka świeża czerwona 300 g
  • Cukinia zielona 300 g
  • Cukinia żółta 200 g
  • Bakłażan 300 g
  • Cebula czerwona 200 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
  • Natka pietruszki i/lub szczypiorek i/lub koperek
  • Ser korociński 1500 g
  • Sałata rzymska 20-30 listków
  • Bagietka 1 szt.
  • WINIARY Sos czosnkowy 500 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Wszystkie papryki wyfiletować, cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w grube plasterki.
  • 2
    Wszystkie warzywa skropić tłuszczem THOMY Combiflex i zgrillować z dwóch stron ewentualnie podsmażyć na patelni.
  • 3
    Ser koryciński podzielić/poszarpać na spore kawałki (około 2-3 centymetry).
  • 4
    Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1 centymetra i zgrillować z dwóch stron.
  • 5
    Wszystkie warzywa wymieszać razem dodając pokrojonych dość grubo ziół oraz pod koniec mieszania pokrojony lub poszarpany ser koryciński.
  • 6
    Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na liściach sałaty, a obok poustawiać grzanki.
  • 7
    Podawać z WINIARY Sosem czosnkowym podanym oddzielnie w małym naczynku lub bezpośrednio polaną po wierzchu sałatki WINIARY Sosem czosnkowym.