Penne / sos Aglio olio / żółtko 62º C / Prosciutto / kalafior

Penne z delikatnym sosem aglio e olio, podane z 62°C żółtkiem, chrupiącym prosciutto i aromatycznym kalafiorem.

Składniki
  • Makaron Penne WINIARY 500 g
  • Jaja 4 szt.
  • Kalafior 1 szt.
  • Szynka Prosciutto 100 g
  • Oliwa 200 ml
  • Parmezan
  • Czosnek
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Jaja gotujemy metodą sous – vide w 62º C przez około 2 godziny, a następnie wyjmujemy je ze skorupki i oddzielamy żółtko od białka .
  • 2
    Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, a następnie smażymy na dużej ilości oliwy (tak, aby czosnek nam się nie spalił) . Na koniec dodajemy na patelnie masło. Kalafior blanszujemy, po czym dodajemy go na patelnie i chwilę przesmażamy.
  • 3
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 12 minut. Odcedzamy go z wody i dokładamy go do kalafiora, który znajduje się już na patelni.
  • 4
    Następnie wszystko wykładamy na talerz, układając na górze Prosciutto, żółtko i parmezan.