Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami - nasz przepis z Galaretką truskawkową WINIARY to doskonała propozycja na deser pełen świeżości idealny na letnie dni.

Składniki
  • Herbatniki 300 g
  • Masło 100 g
  • Serek homogenizowany 700 g
  • Śmietanka 36% 250 ml
  • Wanilia 1 laska lub 1 saszetka sukru waniliowego
  • Cukier puder 60-70 g
  • Dżem truskawkowy 50 g
  • Żelatyna WINIARY 25 g
  • Woda 50 ml
  • Galaretka truskawkowa WINIARY 80 g / 500 ml wody
  • Świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
  • 1
    Sposób przygotowania spodu: Tortownicę wykładamy folią spożywczą
  • 2
    Herbatniki kruszymy w malakserze, a pod koniec mieszania dodajemy miękkie masło.
  • 3
    Masę herbatnikowo maślaną rozkładamy na tortownicę wyłożoną folią i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.
  • 4
    Sposób przygotowania masy serowej: Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyciągamy czarne nasionka, które przekładamy do cukru pudru a następnie mieszamy po czym dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii.
  • 5
    Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy serek homogenizowany i wcześniej przygotowany z wanilią cukier puder (bez strączka waniliowego) i dokładnie mieszamy.
  • 6
    Pod koniec mieszania dodajemy dżem truskawkowy oraz żelatynę WINIARY rozpuszczoną we wrzącej wodzie.
  • 7
    Uwaga! – rozpuszczoną żelatynę przed wlaniem do masy serowej należy przestudzić, aby nie była zbyt gorąca.
  • 8
    Dokładnie wymieszaną masę serową wylewamy na tortownicę wyłożoną herbatnikami.
  • 9
    Całość wstawiamy do lodówki, aż do momentu stężenia masy serowej.
  • 10
    Galaretkę truskawkową WINIARY wsypujemy do odmierzonego wrzątku i mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
  • 11
    Przestudzoną galaretkę, tuż przed momentem tężenia wylewamy na chłodną i stężałą masę serową w tortownicy, a następnie pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
  • 12
    Po wyjęciu z lodówki i odpięciu boków tortownicy na sernik układamy świeże owoce.