Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami - nasz przepis z Galaretką truskawkową WINIARY to doskonała propozycja na deser pełen świeżości idealny na letnie dni.
Składniki
- Herbatniki 300 g
- Masło 100 g
- Serek homogenizowany 700 g
- Śmietanka 36% 250 ml
- Wanilia 1 laska lub 1 saszetka sukru waniliowego
- Cukier puder 60-70 g
- Dżem truskawkowy 50 g
- Żelatyna WINIARY 25 g
- Woda 50 ml
- Galaretka truskawkowa WINIARY 80 g / 500 ml wody
- Świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania spodu: Tortownicę wykładamy folią spożywczą
-
2Herbatniki kruszymy w malakserze, a pod koniec mieszania dodajemy miękkie masło.
-
3Masę herbatnikowo maślaną rozkładamy na tortownicę wyłożoną folią i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.
-
4Sposób przygotowania masy serowej: Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyciągamy czarne nasionka, które przekładamy do cukru pudru a następnie mieszamy po czym dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii.
-
5Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy serek homogenizowany i wcześniej przygotowany z wanilią cukier puder (bez strączka waniliowego) i dokładnie mieszamy.
-
6Pod koniec mieszania dodajemy dżem truskawkowy oraz żelatynę WINIARY rozpuszczoną we wrzącej wodzie.
-
7Uwaga! – rozpuszczoną żelatynę przed wlaniem do masy serowej należy przestudzić, aby nie była zbyt gorąca.
-
8Dokładnie wymieszaną masę serową wylewamy na tortownicę wyłożoną herbatnikami.
-
9Całość wstawiamy do lodówki, aż do momentu stężenia masy serowej.
-
10Galaretkę truskawkową WINIARY wsypujemy do odmierzonego wrzątku i mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
-
11Przestudzoną galaretkę, tuż przed momentem tężenia wylewamy na chłodną i stężałą masę serową w tortownicy, a następnie pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
-
12Po wyjęciu z lodówki i odpięciu boków tortownicy na sernik układamy świeże owoce.