Tagliatelle / ośmiornica grillowana / sos pomarańczowy / bób / bazylia

Wypróbuj przepis na Tagliatelle z ośmiornicą grillowaną i sosem pomarańczowym w towarzystwie bobu i bazylii. 

Składniki
  • Makaron Tagliatelle WINIARY 500 g
  • Ośmiornica (macki) 400 g
  • Bób (obrany) 150 g
  • Listki świeżej bazylii
  • Sok z pomarańczy 300 ml
  • Masło
  • Fond drobiowy w paście CHEF
  • Szalotki
  • Białe wino
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Ośmiornice gotujemy w wodzie z liściem laurowy oraz zielem angielskim przez około 40 minut. Następnie osuszamy ją z wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy przez około 5 minut. Szalotki kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Następnie na patelnie wlewamy białe wino, które odparowujemy , po czym dolewamy soku z pomarańczy i dodajemy fond drobiowy w paście CHEF. Wszystko razem odparowujemy. Na koniec podnosimy sos na maśle. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Bób chwile parzymy, zdejmujemy z niego skórę i przesmażamy na maśle. Po usmażeniu dodajemy do sosu z makaronem . Po wyłożeniu wszystkiego na talerz dekorujemy listkami świeżej bazylii.