Grillowana wołowina z sosem roquefort

  • Liczba porcji
    10

Grillowana wołowina z sosem Roquefort to wykwintna propozycja, która z powodzeniem może wzbogacić ofertę restauracji, hoteli czy firm cateringowych, pragnących zaoferować klientom danie o wyjątkowym smaku i eleganckim charakterze. Soczyste, dobrze przyprawione plastry wołowiny, poddane idealnemu grillowaniu, zachowują naturalną miękkość i intensywny aromat mięsa. Grillowana wołowina z sosem Roquefort świetnie komponuje się z dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, warzywa sezonowe lub delikatne purée, tworząc pełnowartościowy i efektowny posiłek. 

To danie idealnie wpisuje się w ofertę miejsc stawiających na wysoką jakość składników oraz wyrafinowane smaki, będąc świetnym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.  

Składniki
  • Stek z rostbefu lub antrykotu 10 sztuk
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
  • Sól i czarny pieprz świeżo zmielony
  • Ser typu Roquefort 200 g
  • Szalotki 60 g
  • CHEF Demi Glace 1000 ml
  • CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 50 g
  • Masło 800 g
  • Śmietanka 30% 80 ml
  • Sól i czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Steki posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy według zamówienia na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex z dwóch stron.
  • 2
    Przed podaniem steki kroimy wzdłuż na 4-5 kawałków.
  • 3
    Pokrojone w drobną kostkę szalotki przesmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie wlewamy CHEF Demi Glace i gotujemy aż do odparowania co najmniej połowy objętości.
  • 4
    Pod koniec gotowania dodajemy CHEF Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście i po zagotowaniu do sosu dokładamy połowę sera typu Roquefort.
  • 5
    Uwaga! Sos z serem Roquefor - nie powinien być zbyt ciemny dlatego bardzo często dodajemy niewielką ilość śmietanki 30%.
  • 6
    Sos gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty na bardzo wolnym ogniu, a następnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem świeżo zmielonym, a tuż przed podaniem sos podnosimy na maśle (wkręcamy miękki kawałek świeżego masła, aż do momentu całkowitego połączenia się z sosem).
  • 7
    Pokrojony i gorący stek polewamy sosem i posypujemy pokruszonym serem typu Roquefort.
  • 8
    Stek polany sosem podajemy najczęściej z warzywami saute i ziemniakami pieczonymi lub smażonymi.