Filet z sandacza w łusce z kiełbasek z cykorią w śmietance

Spróbuj przepisu na filet z sandacza w chrupiącej lusce z kiełbasek z cykorią w śmietance. Połączenie wykwintnych smaków i unikalnych składników.

Składniki
  • Filet z sandacza 1000 g
  • Szalotka
  • Tymianek świeży 50 g
  • Wino białe wytrawne 30 g
  • Masło 15 ml
  • Sól i pieprz 80 ml
  • Jajko 70 g/700 ml wody
  • Masło do musu rybnego 300 g
  • Śmietanka 30% do musu rybnego 300 g
  • Kiełbaski lub kabanosy drobiowe 120 g
  • Papryka czerwona słodka lub wędzona do prószenia 80 g
  • Cykoria
  • Śmietanka 30% 20 ml
  • Sos pieczeniowy Winiary 80 g/2000 ml wody
Sposób przygotowania
  • 1
    Z filetów z sandacza ściągamy skórą
  • 2
    Około 1/5 filetów (500 g) kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa a pozostałe kroimy na porcje
  • 3
    Zmieloną rybę solimy a następnie mieszamy z jakiem i po dokładnym wymieszaniu dodajemy miękkie masło a następnie śmietankę
  • 4
    Musem rybnym suto smarujemy każdą porcję ryby i układamy na wierzch cienkie plasterki kiełbasek lub kabanosów drobiowych w formie „łusek”
  • 5
    Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy szalotkami pokrojonymi w drobną kostkę
  • 6
    Na szalotkę układamy porcje przygotowanej ryby a wokół układamy gałązki świeżego tymianku i podlewamy białym winem
  • 7
    Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i stawiamy na rozgrzaną płytę
  • 8
    Parzymy przez około 4-6 minut na „wolnym ogniu”
  • 9
    Umytą i osuszoną cykorię kroimy wzdłuż na pół a następnie obsmażamy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy ze wszystkich stron na lekko złoty kolor
  • 10
    Do rondelka wlewamy śmietankę i oprószamy niewielką ilością Sosu pieczeniowego Winiary po czym mieszamy trzepaczką rózgową i stawiamy na rozgrzaną płytę
  • 11
    Po zagotowaniu sos przecedzamy przez stalowe sitko
  • 12
    Do tak przygotowanego sosu dodajemy przesmażone połówki cykorii i dusimy nie dłużej jak 2-3 minuty
  • 13
    Centralnie na płaskim talerzu układamy cykorię, którą polewamy śmietankowym sosem z duszenia
  • 14
    Na cykorię układamy porcję ryby posypaną wcześniej słodką papryką mieloną
  • 15
    Całość dekorujemy tymiankiem