Dip z buraka – ”chłodnik”
Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
- Ogórek świeży 350 g
- Burak 250 g (można zastąpić konserwowym)
- Koperek 50 g
- Jajko 1 szt. (ok. 50 g)
- Sól
- Zsiadłe mleko lub kefir 300 ml
- Rzodkiewka 100 g
- Szczypta cukru
- WINIARY Majonez Dekoracyjny 100g
- Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
-
1Buraki umyte i nieobrane pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC do miękkości (przez około 1 godzinę).
-
2Upieczone buraki po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o „grubych oczkach”.
-
3Umyte ogórki obieramy i po przekrojeniu wzdłuż wyjmujemy łyżeczką wszystkie pestki, a następnie sam miąższ kroimy w drobną kostkę
-
4Szczypiorek i koperek kroimy drobno.
-
5Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
-
6Rzodkiewki po umyciu i odcięciu od liści oraz „ogonka” kroimy w drobną kostkę lub ścieramy podobnie jak buraki.
-
7Obrane jabłko kroimy na cztery cząstki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę
-
8Zsiadłe mleko lub kefir mieszamy na jednolitą konsystencję z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
-
9Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy: pokrojone ogórki, starte buraki i rzodkiewki, pokrojony szczypiorek i koperek oraz pokrojone drobno jajko i jabłko.
-
10Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
-
11Dip w formie gęstego chłodnika podajemy do drobiu, cielęciny i różnego rodzaju wędlin.