Bliny gryczane z łososiem wędzonym, jajkiem przepiórczym w koszulce i sosem tatarskim

  • Liczba porcji
    10
Przepis na bliny gryczane z łososiem wędzonym, jajkiem przepiórczym w koszulce i aromatycznym WINIARY Sosem Tatarskim. Doskonała kompozycja smaków.
Składniki
  • Łosoś wędzony 200 g
  • WINIARY Sos Tatarski 300 g
  • Mąka gryczana 200 g
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Woda gazowana 250 ml
  • Jajko kurze 1 szt.
  • Drożdże świeże 15 g
  • Cukier 10 g
  • Sól
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
  • Jajka przepiórcze 10 szt.
  • Natka, kolendra lub inne świeże zioła
Sposób przygotowania
  • 1
    Do miski wlewać wodę gazowaną i mleko oraz dodać jajko. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać drożdże cukier oraz sól. Gdy nasze drożdże rozpuszczą/rozprowadzą się w mieszance z mleka i wody należy dosypać do całości mąki gryczanej.
  • 2
    Tak przygotowana mieszankę przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
  • 3
    Z tak przygotowanego dość rzadkiego ciasta gryczanego usmażyć małe bliny/placuszki na tłuszczu THOMY Combiflex.