Strogonof wołowy z sosem BBQ
Przepis na aromatyczny strogonof wołowy z wyrazistym WINIARY Sosem BBQ. Doskonała propozycja do menu, połączenie mięsa i sosu.
Składniki
- Mięso wołowe b/k (rostbef lub polędwica) 1700 g
- Cebula 300 g
- Pieczarki (możliwie, jak najmniejsze) 500 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- WINIARY Sos BBQ
Sposób przygotowania
-
1Mięso wołowe kroimy w cienkie paski o długości nie krótszej jak 5 centymetrów.
-
2Mięso przesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby było surowe w środku.
-
3Pod koniec smażenia mięso solimy i posypujemy pieprzem.
-
4Na patelni po smażeniu mięsa smażymy umyte i osuszone pieczarki na złoty kolor (jeżeli pieczarki są duże, kroimy je w „czosnek”).
-
5Usmażone pieczarki przekładamy do przesmażonego mięsa, a na patelni po ich smażeniu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
-
6Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dolewamy WINIARY Sos BBQ.
-
7Całość delikatnie mieszamy i po podgrzaniu podajemy z kluseczkami kładzionymi lub makaronem, ewentualnie z pieczywem