Polędwica cielęca z krewetkami i musem z zielonego groszku
Delikatna polędwica cieleca z krewetkami, przygotowania z wykorzystaniem CHEF® Fondu Cielęcego Ciemnego w paście. Połączenie mięsa i owoców morza w jednym daniu. Ten przepis sprawdzi się doskonale jako danie główne kreatywnie łączące mięsne smaki z owocami morza.
Składniki
- Polędwiczka cielęca 2000 g
- Krewetki – ogony surowe bez skorup 30-40 sztuk
- Tłuszcz Combiflex Thomy 100 ml
- Marchew 3 sztuki
- Seler korzeń 2 sztuki
- Pietruszka korzeń 2 sztuki
- Tymianek świeży 20 gałązek
- Sok z wyciśniętej pomarańczy 300 ml
- Kolendra świeża 1 pęczek
- Sok z cytryny 50 ml
- Olej 100 ml
- Sól i biały pieprz świeżo zmielony
- Śmietanka 30% 300 ml
- CHEF® FOND CIELĘCY CIEMNY W PAŚCIE 60 ml
- Wino białe wytrawne 100 ml
- Sok z cytryny 30 ml
- Sól
- Groszek zielony mrożony 1000 g
- Fond de veau CHEF 150 ml
- Śmietanka 30% 150 ml
- Sól
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Płatki świeżych kwiatów
- Groszek zielony
- Listki świeżych ziół
Sposób przygotowania
-
1Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej Fumet de crustacés CHEF i dolewamy odparowaną do polowy mieszankę wina i soku z cytryny oraz doprawiamy solą
-
2Po przestudzeniu wlewamy do syfonu i po „nabiciu” dwoma nabojami pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny
-
3Polędwiczki cielęce po wyluzowaniu obkładamy cienkimi plastrami warzyw (marchew, seler, pietruszka) i gałązkami świeżego tymianku a następnie skrapiamy połową oleju
-
4Surowe ogonki krewetek zalewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i cytryny oraz drugą połową oleju i posypujemy pokrojoną drobno świeżą kolendrą
-
5Zamarynowane krewetki i polędwiczki cielęce pozostawiamy w lodówce na minimum 5-6 godzin
-
6Groszek zielony rozmrożony wkładamy do Thermomixu, dolewamy Fond de veau CHEF i śmietankę
-
7Całość podgrzewamy i miksujemy w Thermomixsie na jednolitą konsystencję troszeczkę rzadszą niż tradycyjne purée
-
8Po zamarynowaniu polędwiczki cielęce sznurujemy szpagatem i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor na Tłuszczu Combiflex Thomy
-
9Krewetki po wyjęciu z marynaty smażymy na Tłuszczu Combiflex Thomy
-
10Na dużym płaskim talerzu rozsmarowujemy mus z zielonego groszku a na wierzch układamy pokrojone w kawałki usmażone polędwiczki cielęce, usmażone krewetki
-
11Obok mięsa szprycujemy z syfonu śmietankę i całość dekorujemy zielonym groszkiem, plasterkami rzodkiewek, płatkami świeżych kwiatów i listkami świeżych ziół