Penne / sos Aglio olio / żółtko 62º C / Prosciutto / kalafior
Penne z delikatnym sosem aglio e olio, podane z 62°C żółtkiem, chrupiącym prosciutto i aromatycznym kalafiorem.
Składniki
- Makaron Penne WINIARY 500 g
- Jaja 4 szt.
- Kalafior 1 szt.
- Szynka Prosciutto 100 g
- Oliwa 200 ml
- Parmezan
- Czosnek
- Masło
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
-
1Jaja gotujemy metodą sous – vide w 62º C przez około 2 godziny, a następnie wyjmujemy je ze skorupki i oddzielamy żółtko od białka .
-
2Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, a następnie smażymy na dużej ilości oliwy (tak, aby czosnek nam się nie spalił) . Na koniec dodajemy na patelnie masło. Kalafior blanszujemy, po czym dodajemy go na patelnie i chwilę przesmażamy.
-
3Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 12 minut. Odcedzamy go z wody i dokładamy go do kalafiora, który znajduje się już na patelni.
-
4Następnie wszystko wykładamy na talerz, układając na górze Prosciutto, żółtko i parmezan.