Tatar z łososia na sałatce z ogórka świeżego i sosem majonezowo czosnkowym

  • Liczba porcji
    4

Tatar z łososia na sałatce – elegancja, świeżość i nowoczesność w jednym daniu 

Dania z surowych ryb od lat goszczą w kartach najlepszych restauracji. Tatar z łososia to klasyka nowoczesnej kuchni, która idealnie łączy smak świeżości z wyrafinowaną prostotą. Doskonale sprawdza się jako przystawka, danie degustacyjne lub element zestawu lunchowego. 

Wersja z dodatkiem lekkiej sałatki warzywnej pozwala na stworzenie pełnowartościowej, efektownej pozycji w menu, która wyróżni lokal i spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. 

Tatar z łososia to wyjątkowa przystawka, która łączy świeżość i delikatność ryby, tworząc doskonałe danie na każdą okazję. Przepis na tatar z łososia jest prosty w przygotowaniu, a jego smak zadowoli zarówno miłośników ryb, jak i osoby poszukujące nowych kulinarnych doświadczeń.  

Tatar z łososia na sałatce to pozycja, która łączy wyrafinowany smak, prostotę wykonania i atrakcyjność wizualną. Może pełnić rolę flagowej przystawki w karcie każdej restauracji, podnosząc jej prestiż i atrakcyjność w oczach gości. 

Składniki
  • Filet z łososia bez skóry 280 g
  • Cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę 30 g
  • Ogórek świeży bez pestek pokrojony w drobną kostkę 50 g
  • Olej 30 ml
  • Sok z cytryny 15 ml
  • Koperek świeży ¼ pęczka
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Ogórek świeży nie obierany pokrojony w cienkie plasterki 1 sztuka
Sposób przygotowania
  • 1
    Filety z łososia pokroić w drobną kostkę i wymieszać z olejem, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i pokrojonym świeżym koperkiem.
  • 2
    Pod koniec mieszania tatar doprawić solą i białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • 3
    Sos czosnkowy WINIARY wymieszać z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i sporą ilością koperku
  • 4
    Centralnie na płaskim dużym talerzu ułożyć plastry ogórka, które przed rozłożeniem najlepiej trzymać na kostkach lodu aby były chrupiące.
  • 5
    Na rozłożone plasterki ogórka ustawić w ausztycherze do ¾ wysokości tatar z łososia, na który nałożyć sos czosnkowym i ogórkiem.
  • 6
    Całość posypać drobno pokrojonym ogórkiem a na wierzch położyć filecik z cytryny oraz gałązkę koperku i posypać drobno pokrojoną papryką i ogórkiem.