Strogonof wołowy z sosem BBQ

Przepis na aromatyczny strogonof wołowy z wyrazistym WINIARY Sosem BBQ. Doskonała propozycja do menu, połączenie mięsa i sosu.

Składniki
  • Mięso wołowe b/k (rostbef lub polędwica) 1700 g
  • Cebula 300 g
  • Pieczarki (możliwie, jak najmniejsze) 500 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • WINIARY Sos BBQ
Sposób przygotowania
  • 1
    Mięso wołowe kroimy w cienkie paski o długości nie krótszej jak 5 centymetrów.
  • 2
    Mięso przesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby było surowe w środku.
  • 3
    Pod koniec smażenia mięso solimy i posypujemy pieprzem.
  • 4
    Na patelni po smażeniu mięsa smażymy umyte i osuszone pieczarki na złoty kolor (jeżeli pieczarki są duże, kroimy je w „czosnek”).
  • 5
    Usmażone pieczarki przekładamy do przesmażonego mięsa, a na patelni po ich smażeniu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • 6
    Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dolewamy WINIARY Sos BBQ.
  • 7
    Całość delikatnie mieszamy i po podgrzaniu podajemy z kluseczkami kładzionymi lub makaronem, ewentualnie z pieczywem