Hamburger z łososia i z sadzonym jajkiem przepiórczym oraz ziołowym vinaigrette

Hamburger z łososia w specjalnej odsłonie - z sadzonym jajkiem przepiórczym oraz ziołowym vinaigrette. 

Składniki
  • Filet z łososia b/skóry 1500 g
  • Papryka czerwona świeża 1 sztuka
  • Cebula cukrowa 1 mała sztuka
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Purée ziemniaczane Maggi 2 płaskie łyżki
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Jajko przepiórcze 10 sztuk
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 30 ml
  • Sól
  • Natka pietruszki 1 pęczek natki
  • Bazylia świeża 40 g
  • Koperek świeży 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek extra vergin 100 ml
  • Woda mineralna 100 ml
  • Sos sałatkowy Winiary
Sposób przygotowania
  • 1
    Filet z łososia kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak cebulę i wyfiletowaną paprykę
  • 2
    Pokrojonego łososia mieszamy z Purée ziemniaczanym Maggi oraz pokrojoną papryką, cebulą i natką pietruszki
  • 3
    Pod koniec mieszania doprawiamy solą i pieprzem
  • 4
    Tak przygotowanego łososia formujemy w hamburgery i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy
  • 5
    Jeżeli hamburger z łososia jest zbyt mocno niedosmażony należy wstawić go na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC
  • 6
    Pokrojone zioła (natka, bazylia, koperek) wkładamy do miksera, wlewamy wodę i oliwę z oliwek oraz Sos sałatkowy Winiary i miksujemy w mikserze lub Termomixsie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • 7
    Centralnie na talerz kładziemy łososiowego hamburgera na który nakładamy sadzone jajko przepiórcze a wokół wylewamy ziołowy sos vinaigrette, który kropimy oliwą z oliwek i posypujemy listkami natki pietruszki
  • 8
    Podajemy z zieloną sałatą i pieczywem