Hamburger z łososia i z sadzonym jajkiem przepiórczym oraz ziołowym vinaigrette
Hamburger z łososia w specjalnej odsłonie - z sadzonym jajkiem przepiórczym oraz ziołowym vinaigrette.
Składniki
- Filet z łososia b/skóry 1500 g
- Papryka czerwona świeża 1 sztuka
- Cebula cukrowa 1 mała sztuka
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Purée ziemniaczane Maggi 2 płaskie łyżki
- Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Jajko przepiórcze 10 sztuk
- Tłuszcz Combiflex Thomy 30 ml
- Sól
- Natka pietruszki 1 pęczek natki
- Bazylia świeża 40 g
- Koperek świeży 1 pęczek
- Oliwa z oliwek extra vergin 100 ml
- Woda mineralna 100 ml
- Sos sałatkowy Winiary
Sposób przygotowania
-
1Filet z łososia kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak cebulę i wyfiletowaną paprykę
-
2Pokrojonego łososia mieszamy z Purée ziemniaczanym Maggi oraz pokrojoną papryką, cebulą i natką pietruszki
-
3Pod koniec mieszania doprawiamy solą i pieprzem
-
4Tak przygotowanego łososia formujemy w hamburgery i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy
-
5Jeżeli hamburger z łososia jest zbyt mocno niedosmażony należy wstawić go na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC
-
6Pokrojone zioła (natka, bazylia, koperek) wkładamy do miksera, wlewamy wodę i oliwę z oliwek oraz Sos sałatkowy Winiary i miksujemy w mikserze lub Termomixsie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
-
7Centralnie na talerz kładziemy łososiowego hamburgera na który nakładamy sadzone jajko przepiórcze a wokół wylewamy ziołowy sos vinaigrette, który kropimy oliwą z oliwek i posypujemy listkami natki pietruszki
-
8Podajemy z zieloną sałatą i pieczywem