Zapiekane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone z Tahini i świeżymi ziołami

  • Marka
  • Czas przygotowania
    45 min
  • Liczba porcji
    10
Zapiekane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone z Tahini i świeżymi ziołami to połączenie wyjątkowych składników. Danie będące alternatywą dla mięsa, zachwycające kremowym Tahini i bogactwem świeżych ziół.
Składniki
  • 1000g GARDEN GOURMET® ROŚLINNE MIELONE
  • 100g pietruszka natka
  • 80g mięta świeża
  • 3g cynamon mielony
  • 2g pieprz czarny mielony
  • 3g kmin rzymski
  • 3g ziele angielskie mielone
  • 2g czosnek suszony
Tahini sos
  • 400g Tahini 100%
  • 50g WINIARY Bulion Warzywny
  • 800g woda
  • 8-10g sól
  • 1szt. cytryna (sok +skórka)
  • 1szt limonka (sok)
Dodatki
  • 10szt. tortilla/pita/podpłomyk
  • pietruszka, mięta
  • cebula, piklowana papryka
Sposób przygotowania
  • 1
    Drobno posiekaną miętę i pietruszkę połącz dokładnie z wszystkimi przyprawami. Następnie dodaj do rozmrożone Garden Gourmet® Roślinne Mielone i odstaw na kilka minut.
  • 2
    Do osobnego naczynia wlej wodę, WINIARY Bulion Warzywny, pastę tahini, sok i skórkę z cytrusów oraz sól. Wszystkie składniki połącz ze sobą rózgą kuchenną.
  • 3
    Przygotuj 10 naczyń żaroodpornych lub jedną blaszę.
  • 4
    Na dolną część naczynia wylej niewielką część przygotowanego sosu. Następnie wyłóż równomiernie przygotowane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone. Zalej Roślinne Mielone resztą przygotowanego sosu.
  • 5
    Naczynia włóż do pieca 180’C na 8-10min.
  • 6
    Blaszkę włóż do pieca 180’C na 12-15min.
  • 7
    Podawaj z pieczywem i świeżymi ziołami.

Podawaj z różnymi piklowanymi warzywami.

Wykorzystaj ten przepis do warzywnej Lasagne.