Naleśniki Padżeong

  • Liczba porcji
    4

Odkryj wyjątkowe smaki Azji z przepisem na "Naleśniki Padzeong" z soczystym nadzieniem i aromatycznym sosem sojowym.

Składniki
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szt. jajka
  • 150 ml wody
  • 1 średnia szt. pokrojonej w julienne marchewka
  • 4 pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka cebuli dymki
  • 80 g pokrojonego w cienkie paseczki imbiru
  • 2-3 szt. świeżej papryczki chilli
  • 70 ml oleju ryżowego
  • 70 ml MAGGI Sos Sojowy
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 10 ml sake
  • 10 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 10 g papryki słodkiej mielonej
  • 15 g sezamu jasnego
Sposób przygotowania
  • 1
    W miseczce mieszamy MAGGI Sos Sojowy z olejem sezamowym, cukrem, sake, sezamem, papryką mieloną i połową pokrojonego drobno szczypiorku.
  • 2
    Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy marchewkę z pokrojoną dymką, imbirem, czosnkiem i drugą połową szczypiorku pokrojonego w 4 centymetrowe kawałki.
  • 3
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę oraz jajko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
  • 4
    Na gorącą patelnię z olejem nalewamy cienką warstwę ciasta.
  • 5
    Na usmażonego naleśnika nakładamy część przygotowanych warzyw, pokrywamy je cienką warstwą ciasta i zapiekamy pod salamandrą.
  • 6
    Po lekkim zapieczeniu dodajemy na wierzch kolejną warstwę warzyw, zalewamy cienką warstwą ciasta i ponownie zapiekamy.
  • 7
    Po ścięciu ciasta nakładamy ostatnią warstwę warzyw i zalewamy ostatnią warstwą ciasta.
  • 8
    Całość zapiekamy pod salamandrą lub w piekarniku. Kroimy w wygodne do jedzenia pałeczkami paski o grubości 1-2 cm.
  • 9
    Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.