Naleśniki Padżeong
Odkryj wyjątkowe smaki Azji z przepisem na "Naleśniki Padzeong" z soczystym nadzieniem i aromatycznym sosem sojowym.
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 szt. jajka
- 150 ml wody
- 1 średnia szt. pokrojonej w julienne marchewka
- 4 pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- ½ pęczka cebuli dymki
- 80 g pokrojonego w cienkie paseczki imbiru
- 2-3 szt. świeżej papryczki chilli
- 70 ml oleju ryżowego
- 70 ml MAGGI Sos Sojowy
- 30 ml oleju sezamowego
- 10 ml sake
- 10 g ciemnego cukru trzcinowego
- 10 g papryki słodkiej mielonej
- 15 g sezamu jasnego
Sposób przygotowania
-
1W miseczce mieszamy MAGGI Sos Sojowy z olejem sezamowym, cukrem, sake, sezamem, papryką mieloną i połową pokrojonego drobno szczypiorku.
-
2Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy marchewkę z pokrojoną dymką, imbirem, czosnkiem i drugą połową szczypiorku pokrojonego w 4 centymetrowe kawałki.
-
3Mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę oraz jajko mieszamy w miseczce na jednolitą masę.
-
4Na gorącą patelnię z olejem nalewamy cienką warstwę ciasta.
-
5Na usmażonego naleśnika nakładamy część przygotowanych warzyw, pokrywamy je cienką warstwą ciasta i zapiekamy pod salamandrą.
-
6Po lekkim zapieczeniu dodajemy na wierzch kolejną warstwę warzyw, zalewamy cienką warstwą ciasta i ponownie zapiekamy.
-
7Po ścięciu ciasta nakładamy ostatnią warstwę warzyw i zalewamy ostatnią warstwą ciasta.
-
8Całość zapiekamy pod salamandrą lub w piekarniku. Kroimy w wygodne do jedzenia pałeczkami paski o grubości 1-2 cm.
-
9Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.