Pieczone pierożki
Skorzystaj z przepisu na pieczone pierożki! To połączenie chrupiącego ciasta z aromatycznym farszem z roślinnego tuńczyka, idealnie nadają się jako przystawka lub danie główne.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- Oliwa z oliwek 40g ciasto + 10g do zwilżenia dłoni
- Woda 200g
- Cukier 5g
- Drożdże 25g świeżych lub 10g suszonych
- Mąka pszenna (typ 550) 400g
- Sól 10g
Farsz:
- Garden Gourmet Vuna 150g
- Olej rzepakowy 30g
- Czerwona cebula 50g
- Cukinia 100g
- Papryka 100g
- Groszek zielony (może być mrożony) 100g
- Papryczka chili (świeża) 5g
- Papryka słodka 1g
- Limonka – skórka oraz sok ½ szt
- Sól 10g
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania – ciasto: Do miski odpowiedniej wielkości wlewamy ciepłą wodę ( ok 30oC ) dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, wszystko mieszamy. Do wody z drożdżami dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki, całość wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od rantów miski. Dłonie zwilżamy oliwą (ok 10g), ciasto formujemy w kulę, układamy w misce, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość – ok 45min.
-
2Farsz: Cebulę, cukinię, paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę chili siekamy jeszcze drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy rozdrobnione warzywa zaczynając od cebuli następnie dodajemy paprykę, cukinie oraz chili i rozmrożony groszek, całość smażymy ok 3min często mieszając, doprawiamy solą oraz papryką słodką. Usmażone warzywa przekładamy do miski, odkładamy do przestygnięcia. Przestudzone warzywa łączymy z rozmrożoną Vuną, dodajemy startą skórkę oraz sok z limonki, całość mieszamy. Farsz można według uznania dosolić lub dodać chili.
-
3Przygotowanie Empanadas: Ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm, wycinamy porcje ringiem o średnicy 10cm. Na wycięte ciasto nakładamy farsz (ok 20 – 25g) brzegi ciasta delikatnie zwilżamy wodą, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Przygotowane Empandas ukłdamy na blaszce z papierem do pieczenia, po wierzchu smarujemy delikatnie wodą lub olejem. Pieczemy w 200oC przez ok 12-15min.
-
4Sposób podania: Gotowe Empandas podajemy na ciepło w towarzystwie sałatek oraz dipów – rekomendujemy Salsa Texicana Maggi.