Wołowina z czerwonym winem, zieloną fasolką, szalotkami i frytkami
Przepis na wołowinę z czerwonym winem, zieloną fasolką, szalotkami i frytkami z wykorzystaniem CHEF Demi Glace w płynie.
Składniki
- Wołowiny z kością 2600 g
Wywar na bazie czerwonego wina:
- CHEF® Demi Glace w płynie 800 ml
- CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 50 g
- Masła 40 g
- Soli 3 g
- Pieprzu 1 g
Dekoracja:
- Małych pomidoków na gałązce 400 g
- Zielonej fasolki 400 g
- Szalotek 50 g
- Masła 30 g
- Frytek 1000 g
Sposób przygotowania
-
1Upiecz wołowinę w temperaturze 180°C przez około 2-3 godziny.
-
2Pomidory umyj, oprósz niewielka ilością soli i podpiecz je przez chwilę w piekarniku dla zintensyfikowania aromatu. Całość posyp odrobiną soli.
-
3W międzyczasie zredukuj CHEF® Demi Glace o 20% razem z pastą CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście. Następnie dodaj masło i całość dopraw solą i pieprzem.
-
4Zieloną fasolkę zblanszuj, dodaj masło i na koniec szalotki.
-
5Na koniec usmaż frytki i wyserwuj danie.
-
6Wskazówka od szefa kuchni:
-
7Serwuj pojedynczy stek, zamiast całej pieczeni.