Zapiekane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone z Tahini i świeżymi ziołami
Zapiekane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone z Tahini i świeżymi ziołami to połączenie wyjątkowych składników. Danie będące alternatywą dla mięsa, zachwycające kremowym Tahini i bogactwem świeżych ziół.
Składniki
- 1000g GARDEN GOURMET® ROŚLINNE MIELONE
- 100g pietruszka natka
- 80g mięta świeża
- 3g cynamon mielony
- 2g pieprz czarny mielony
- 3g kmin rzymski
- 3g ziele angielskie mielone
- 2g czosnek suszony
Tahini sos
- 400g Tahini 100%
- 50g WINIARY Bulion Warzywny
- 800g woda
- 8-10g sól
- 1szt. cytryna (sok +skórka)
- 1szt limonka (sok)
Dodatki
- 10szt. tortilla/pita/podpłomyk
- pietruszka, mięta
- cebula, piklowana papryka
Sposób przygotowania
-
1Drobno posiekaną miętę i pietruszkę połącz dokładnie z wszystkimi przyprawami. Następnie dodaj do rozmrożone Garden Gourmet® Roślinne Mielone i odstaw na kilka minut.
-
2Do osobnego naczynia wlej wodę, WINIARY Bulion Warzywny, pastę tahini, sok i skórkę z cytrusów oraz sól. Wszystkie składniki połącz ze sobą rózgą kuchenną.
-
3Przygotuj 10 naczyń żaroodpornych lub jedną blaszę.
-
4Na dolną część naczynia wylej niewielką część przygotowanego sosu. Następnie wyłóż równomiernie przygotowane GARDEN GOURMET® Roślinne Mielone. Zalej Roślinne Mielone resztą przygotowanego sosu.
-
5Naczynia włóż do pieca 180’C na 8-10min.
-
6Blaszkę włóż do pieca 180’C na 12-15min.
-
7Podawaj z pieczywem i świeżymi ziołami.
Podawaj z różnymi piklowanymi warzywami.
Wykorzystaj ten przepis do warzywnej Lasagne.