Filety śledziowe z sosem czosnkowym z cebulą i jabłkiem
Filety śledziowe z sosem czosnkowym, cebulą i jabłkiem - połączenie świeżości śledzia z aromatem czosnku i delikatnością jabłka.
Składniki
- Filety śledziowe w oleju 4 sztuki (ok. 270-300 g)
- Cebula obrana i pokrojona w piórka 240 g (4 spore sztuki)
- Ogórek kiszony 160 g
- Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę ½ małej sztuki
- Jabłko pokrojone w cienkie słupki 1 średnia sztuka
- Koperek ½ pęczka
- Natka ¼ pęczka
- Sos czosnkowy WINIARY 120 g
Sposób przygotowania
-
1Pokrojoną w piórka cebulę przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
-
2Po przestudzeniu wymieszać z Sosem czosnkowym WINIARY.
-
3Pod koniec mieszania dodać większość jabłka pokrojonego w cienkie słupki i przynajmniej połowę pokrojonego koperku i natki.
-
4Ogórki kiszone pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu.
-
5Obok ogórków położyć cebulę z sosem czosnkowym na którą ustawić filet ze śledzia i posypać pozostałym jabłkiem, cebulą czerwoną pokrojoną w drobną kostkę oraz kiełkami a następnie udekorować koperkiem i natką.