Filety śledziowe z sosem czosnkowym z cebulą i jabłkiem

  • Liczba porcji
    4

Filety śledziowe z sosem czosnkowym, cebulą i jabłkiem - połączenie świeżości śledzia z aromatem czosnku i delikatnością jabłka.

Składniki
  • Filety śledziowe w oleju 4 sztuki (ok. 270-300 g)
  • Cebula obrana i pokrojona w piórka 240 g (4 spore sztuki)
  • Ogórek kiszony 160 g
  • Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę ½ małej sztuki
  • Jabłko pokrojone w cienkie słupki 1 średnia sztuka
  • Koperek ½ pęczka
  • Natka ¼ pęczka
  • Sos czosnkowy WINIARY 120 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Pokrojoną w piórka cebulę przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
  • 2
    Po przestudzeniu wymieszać z Sosem czosnkowym WINIARY.
  • 3
    Pod koniec mieszania dodać większość jabłka pokrojonego w cienkie słupki i przynajmniej połowę pokrojonego koperku i natki.
  • 4
    Ogórki kiszone pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu.
  • 5
    Obok ogórków położyć cebulę z sosem czosnkowym na którą ustawić filet ze śledzia i posypać pozostałym jabłkiem, cebulą czerwoną pokrojoną w drobną kostkę oraz kiełkami a następnie udekorować koperkiem i natką.