Stek z rostbefu z sosem z marynowanego pieprzu

Soczysty stek z rostbefu z aromatycznym sosem z marynowanego pieprzu. Użyj produktów marki CHEF, by wzmocnić aromatyczny smak potraw.

Składniki
  • Rostbef b/k sezonowany 1800g
  • CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 30g
  • CHEF SIGNATURE Redukcja białego wina w paście 30g
  • Woda 20ml
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 60ml
  • CHEF Demi Glace w płynie 1000ml
  • Szalotka 40g
  • Masło 60g
  • CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 20g
  • CHEF SIGNATURE Redukcja białego wina w paście 10g
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    CHEF SIGNATURE Przyprawę w paście z fermentowanym czarnym pieprzem, CHEF SIGNATURE Redukcję białego wina i połowę tłuszczu THOMY Combiflex mieszamy z wodą, po czym nakładamy na rostbef.
  • 2
    Natarte marynatą mięso wakujemy i gotujemy w 56ºC przez około 3 godziny.
  • 3
    Po gotowaniu w niskiej temperaturze smażymy na rozgrzanym pozostałym tłuszczu THOMY Combiflex z dwóch stron na rumiany kolor.
  • 4
    Obrane szalotki kroimy w drobną kostkę i na połowie masła szklimy, a następnie wlewamy CHEF Demi Glace w płynie.
  • 5
    Sos gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu zredukowania połowy objętości, a pod koniec gotowania dodajemy CHEF SIGNATURE Przyprawę w paście z fermen towanym czarnym pieprzem i CHEF SIGNATURE Redukcję białego wina w paście.
  • 6
    Tak przygotowany sos doprawiamy solą i po przecedzeniu przez stalowe gęste sitko “podnosimy na maśle”.