Hot-dog z grillowaną wegańską kiełbaską, sałatką coleslaw i salsą ogórkową
Pikantny hot dog z grillowaną wegańską kiełbaską GARDEN GOURMET®, świeżą sałatką coleslaw i orzeźwiającą salsą ogórkową.
Składniki
- GARDEN GOURMET® WEGAŃSKIE KIEŁBASKI 10 szt.
- Bułki pszenne do hot-dog’ów 10 szt.
- WINIARY ketchup 250 g
- Kapusta biała 300 g
- Marchew 70 g
- Cebula 60 g
- Czosnek 1-2 ząbki
- Natka pietruszki 15 g
- WINIARY majonez dekoracyjny 30 g
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Ogórek świeży 200 g
- Papryka czerwona świeża 80 g
- Pestki słonecznika 15 g
- Koperek świeży ½ pęczka
- Olej słonecznikowy ewentualnie oliwa z oliwek extra virgin 50 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
-
1Kapustę białą poszatkować i delikatnie posolić, a następnie pozostawić na około godzinę, aby zmiękła. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o „grubym oczku”. Cebulę oraz marchew wymieszać z kapustą i pokrojoną niezbyt drobno natką pietruszki. Pod koniec mieszania dodać WINIARY majonez i jeżeli jest taka potrzeba doprawić solą i białym pieprzem.
-
2Umyty i nie obrany ogórek pokroić w drobną kostkę i lekko posolić oraz posypać białym pieprzem. Paprykę czerwoną wyfiletować i pokroić w drobną kostkę, identyczną, jak ogórek. Ogórki odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z papryką, pestkami słonecznika i pokrojonym koperkiem oraz olejem słonecznikowym. Jeżeli jest taka konieczność doprawić solą i pieprzem.
-
3Przekrojone bułki do hot-dogów podgrzać w piekarniku. Na spodnią połówkę bułki od spodniej strony wyszprycować WINIARY ketchup i nałożyć warstwę coleslaw.
-
4Na coleslaw położyć zgrillowaną lub podsmażoną GARDEN GOURMET® wegańską kiełbaskę, a następnie na całe danie posypać salsę z ogórków. Całość przykryć drugą wierzchnią część bułki.
-
5Wskazówka szefa kuchni: Czerwoną paprykę można zastąpić czerwoną papryczką chilli