Hot-dog z grillowaną wegańską kiełbaską, sałatką coleslaw i salsą ogórkową

  • Liczba porcji
    10

Pikantny hot dog z grillowaną wegańską kiełbaską GARDEN GOURMET®, świeżą sałatką coleslaw i orzeźwiającą salsą ogórkową.

Składniki
  • GARDEN GOURMET® WEGAŃSKIE KIEŁBASKI 10 szt.
  • Bułki pszenne do hot-dog’ów 10 szt.
  • WINIARY ketchup 250 g
  • Kapusta biała 300 g
  • Marchew 70 g
  • Cebula 60 g
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Natka pietruszki 15 g
  • WINIARY majonez dekoracyjny 30 g
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Ogórek świeży 200 g
  • Papryka czerwona świeża 80 g
  • Pestki słonecznika 15 g
  • Koperek świeży ½ pęczka
  • Olej słonecznikowy ewentualnie oliwa z oliwek extra virgin 50 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Kapustę białą poszatkować i delikatnie posolić, a następnie pozostawić na około godzinę, aby zmiękła. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o „grubym oczku”. Cebulę oraz marchew wymieszać z kapustą i pokrojoną niezbyt drobno natką pietruszki. Pod koniec mieszania dodać WINIARY majonez i jeżeli jest taka potrzeba doprawić solą i białym pieprzem.
  • 2
    Umyty i nie obrany ogórek pokroić w drobną kostkę i lekko posolić oraz posypać białym pieprzem. Paprykę czerwoną wyfiletować i pokroić w drobną kostkę, identyczną, jak ogórek. Ogórki odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z papryką, pestkami słonecznika i pokrojonym koperkiem oraz olejem słonecznikowym. Jeżeli jest taka konieczność doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Przekrojone bułki do hot-dogów podgrzać w piekarniku. Na spodnią połówkę bułki od spodniej strony wyszprycować WINIARY ketchup i nałożyć warstwę coleslaw.
  • 4
    Na coleslaw położyć zgrillowaną lub podsmażoną GARDEN GOURMET® wegańską kiełbaskę, a następnie na całe danie posypać salsę z ogórków. Całość przykryć drugą wierzchnią część bułki.
  • 5
    Wskazówka szefa kuchni: Czerwoną paprykę można zastąpić czerwoną papryczką chilli