Krokiety z pieczarkami i mozzarellą
Skorzystaj z przepisu na krokiety z soczystymi pieczarkami i kremową mozzarellą. Delikatne i chrupiące, idealnie nadają się jako przystawka lub główne danie. Polecamy podać je z dobrze znanym Barszczem Czerwonym WINIARY. Niezależnie od okazji, krokiety z pieczarkami i mozzarellą stanowią dobre uzupełnienie menu. To doskonała propozycja na okres świąteczny, ale także na chłodniejsze dni roku. Krokiety dobrze sprawdzą się jako danie w restauracji, na konferencje, cateringi oraz danie Take away.
Składniki
Naleśniki
- Mleko 700ml
- Mąka 250g
- Jajka 2szt.
- olej 50ml
- sól ¼ łyżeczki (do smaku)
Farsz
- WINIARY Bulion grzybowy w paście 15g
- Pieczarki 800g
- Cebula 100g
- Mozarella tarta 150g
- masło 100g
- sól, pieprz (do smaku)
Panierka
- THOMY Combiflex 250ml
- Jajka 3szt.
- Bułka tarta 500g
Barszcz czerwony
- WINIARY Barszcz czerwony 120g/2000ml wody
- Majeranek suszony 1 płaską łyżeczkę
- WINIARY Consommé bulion w paście 15 g
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania naleśników. Do miski wlać mleko, wbić jajka, za pomocą trzepaczki rozbić na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, dodać sól, połączyć wszystkie składniki. Dodać olej ponownie wymieszać za pomocą trzepaczki. Smażyć na gorącej patelni (ok 25cm) delikatnie przesmarowanej olejem.
-
2Sposób przygotowania farszu. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, podsmażyć do zrumienienia na maśle. Pieczarki oczyścić (jak najmniej moczyć), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte pieczarki dodać do podsmażonej cebuli, dodać WINIARY Bulion Grzybowy w paście, smażyć aż do odparowania wody i delikatnego zrumienienia pieczarek, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Przesmażone pieczarki rozłożyć na płasko w celu szybszego przestudzenia. Kiedy pieczarki przestygną (nie muszą być całkiem zimne) dodajemy wiórki sera mozzarella, całość mieszamy.
-
3Sposób przygotowania krokietów. Usmażony naleśnik rozłożyć na płasko. Nałożyć farsz z pieczarek na środek naleśnika ( ok 2 łyżki ), rozsmarować zostawiając ranty po około 4cm. Założyć nieposmarowane boki naleśnika do środka, zwinąć w rulon. Zwinięte naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu THOMY Combiflex na złoty kolor.
-
4Sposób przygotowania barszczu. Do wrzącej wody dodajemy WINIARY Consommé bulion w paście oraz WINIARY Barszcz Czerwony. Po dokładnym wymieszaniu zestawiamy z ognia i dodajemy majeranek. Tak przygotowany barszcz czerwony podajemy z krokietami.